Aktiviti untuk anak lambat berjalan

Assalamualaikum Sabtu depan, 30 September 2017  Aiza Zahiya genap 2 tahun. Rasanya saya tak pernah beritahu kat blog ni yang Aiza tu lambat berjalan. Sebenarnya, Aiza hanya boleh berjalan sendiri masa umur dia 20 bulan (1 tahun 8 bulan). Lambat kan? Dan Aiza memang ikuti pemulihan cara kerja (Occupational Therapy, OT) untuk bantu dia belajar berjalan. Dari umur […]

Bibir bengkak dan liptint baru

Assalamualaikum Masa raya lepas, bibir saya bengkak tau. Bengkak teruk. Sedih betul time raya bibir bengkak pulak. Nasib baik lar tak beraya sangat. Duduk rumah jer sebab En Suami denggi. Tapi, segan jugak lah sebab keliling rumah tu sedara mara En Suami. Memang ada lah yang tegur. Huhuhu. Bibir saya start pedih 3 hari sebelum puasa. […]

Review OsteMatrix

Assalamualaikum Pernah dengar OsteMatrix tak? OsteMatrix ni supplement kesihatan keluaran Shaklee. Rasanya memang ramai yang tahu, produk Shaklee memang bagus dan elok kan? Dulu, lepas bersalinkan Adam, saya ambil produk Shaklee sebagai supplement untuk tambah susu badan.  Bulan lepas, sebelum discaj dari hospital, doktor nasihatkan saya untuk ambil susu. Doktor risau sebab saya terlalu kurus. Dia […]

Radang Appendik

Assalamualaikum Sepatutnya, weekend lepas kami sekeluarga join Family Fun Day GBSB kat Janda Baik Pahang. Tapi, tak jadi. Sebab Jumaat minggu lepas, saya jalani pembedahan buang appendiks. Huhuhu. Saya start sakit perut dari malam rabu lagi. Sepanjang malam tak boleh tidur sebab rasa pedih sangat kat perut. Pagi Khamis, ajak En Suami pergi klinik. Dapat ubat […]

Influenza A

Assalamualaikum Maaf. Seminggu dua ni memang saya lambat reply PM, whatssapp atau komen. Maaf sangat. Kami sekeluarga sekali lagi diuji dengan masalah kesihatan. Sebelum ni kami sekeluarga kena jangkitan Rota Virus. Baru-baru ni, Influenza A pulak. Adam dan Aiza  lah yang paling teruk demam akibat Influenza A nih. Seminggu lebih budak-budak tu demam. Suhu masing-masing […]

Penapis Air Cuckoo

Assalamualaikum Selepas bertahun-tahun bertangguh pasang penapis air, akhirnya En Suami buat keputusan pasang juga penapis air kat rumah. Yeay!! . Selama ni kami beli air minuman dalam botol jer. Biasanya selang 2 hari beli 3 botol besar air minuman. Kadang-kadang tak sampai 2 hari, hari ni beli, esok dah habis. Tapi lepas kena rotavirus hari tu, […]

Dijangkiti Rotavirus

Assalamualaikum Minggu lepas kami sekeluarga dijangkiti ROTAVIRUS dan berkampunglah kami kat hospital Columbia beramai-ramai sebab kena tahan wad. Kronologi kami satu family cirit birit dan muntah2 akibat Rotavirus Khamis (2 Feb 2017) Aiza muntah 1 kali. Cirit birit 1 kali. Malam Aiza start demam panas. Jumaat (3 Feb 2017) Aiza cirit birit 3 kali. Demam […]

Rawat Ruam Susu Aiza

Assalamualaikum Rasanya saya belum pernah cerita kat dalam blog ni yang aiza pernah ada masalah ruam susu kat pipi kan? Dulu Aiza ada masalah ruam susu kat pipi dia. Teruk jugak. Ruam susu Aiza ni salah satu simtom ekzema. Masa baru lahir, Aiza tak ada masalah ruam susu. Tapi lepas 2 minggu Aiza lahir, saya […]

Bayi bawah umur setahun demam

Assalamualaikum Masa pergi Langkawi minggu lepas, Aiza demam. Sejak Aiza lahir, ni kali pertama Aiza demam. Asalnya Aiza cuma batuk selsema jer. Tak teruk sangat pun. Tak sangka masa tengah tunggu feri kat Kuala Perlis, tiba-tiba badan Aiza panas. Aiza demam. Takkan nak patah balik kan.. So kami bawak jugak lar Aiza ke Langkawi. Sampai […]

Teh Detox Chemole Herbal Tea

Assalamualaikum… Saya suka minum teh hijau. Dulu saya ada cerita kat sini. Sekarang saya nak  share teh hijau kegemaran saya yang paling best: Teh Detox Chemole Herbal Tea. Chemole Herbal Tea ni, bukan macam teh biasa yang kita minum tuh. Teh ni guna teh hijau darjeerling. Apa istimewanya teh hijau darjerling? Darjeeling tea ( teh […]

Susu Kambing Nanomilkz

Assalamualaikum.. Bila saya check statistik blog ni, ramai jugak yang masuk blog ni untuk cari info tentang susu kambing. Post yang biasa orang baca, post pasal susu kambing Nina Kameng dan Susu Kambing Wildan tu. Ok, now, saya nak cerita pasal Susu Kambing Nanomilkz pulak. Waktu saya taip post ni,rasanya belum ramai lagi yang tahu […]

Senaman Ketika Mengandung

Assalamualaikum.. Saya nak share sikit, aktiviti senaman yang saya buat masa mengandungkan anak kedua ni. Masa mengandungkan Adam dulu pun, saya bersenam jugak. Masa tu saya senam refer video kat youtube. Now video tu dah tak available dah. Org yang upload tu dah remove kot.. So now saya refer kat gambar yang orang share kat […]