Aiza kena Pneumonia

63 Views
Assalamualaikum Makin lama makin teruk sangat tahap kerajinan saya update blog ni. Huhuhu. Ada banyak benda yang saya nak cerita kat blog ni  sebenarnya, tapi saya cerita pasal Aiza kena pneumonia dulu lah. Aiza kena pneumonia bulan lepas. Lepas raya haji. Rasanya berjangkit dari Adam sebab Adam tu yang demam dan batuk batuk dulu. Seminggu […]

Anak ada masalah alergi

324 Views
Assalamualaikum Rasanya saya ada pernah mention yang Adam tu ada masalah alergi kan? Tapi saya tak cerita detail. Then bila ramai kawan update kat fb yang anak diorang pun ada masalah lebih kurang Adam and diorang pun tertanya-tanya apa nak buat..jadi saya nak share kat sini.. apa yang saya buat bila anak ada masalah alergi. […]

Aktiviti untuk anak lambat berjalan

6883 Views
Assalamualaikum Sabtu depan, 30 September 2017  Aiza Zahiya genap 2 tahun. Rasanya saya tak pernah beritahu kat blog ni yang Aiza tu lambat berjalan. Sebenarnya, Aiza  boleh berjalan sendiri masa umur dia 20 bulan (1 tahun 8 bulan). Lambat kan? Dan Aiza memang ikuti pemulihan cara kerja (Occupational Therapy, OT) untuk bantu dia belajar berjalan. Dari umur […]

Bibir bengkak dan liptint baru

803 Views
Assalamualaikum Masa raya lepas, bibir saya bengkak tau. Bengkak teruk. Sedih betul time raya bibir bengkak pulak. Nasib baik lar tak beraya sangat. Duduk rumah jer sebab En Suami denggi. Tapi, segan jugak lah sebab keliling rumah tu sedara mara En Suami. Memang ada lah yang tegur. Huhuhu. Bibir saya start pedih 3 hari sebelum puasa. […]

Review OsteMatrix

745 Views
Assalamualaikum Pernah dengar OsteMatrix tak? OsteMatrix ni supplement kesihatan keluaran Shaklee. Rasanya memang ramai yang tahu, produk Shaklee memang bagus dan elok kan? Dulu, lepas bersalinkan Adam, saya ambil produk Shaklee sebagai supplement untuk tambah susu badan.  Bulan lepas, sebelum discaj dari hospital, doktor nasihatkan saya untuk ambil susu. Doktor risau sebab saya terlalu kurus. Dia […]

Radang Appendik

817 Views
Assalamualaikum Sepatutnya, weekend lepas kami sekeluarga join Family Fun Day GBSB kat Janda Baik Pahang. Tapi, tak jadi. Sebab Jumaat minggu lepas, saya jalani pembedahan buang appendiks. Huhuhu. Saya start sakit perut dari malam rabu lagi. Sepanjang malam tak boleh tidur sebab rasa pedih sangat kat perut. Pagi Khamis, ajak En Suami pergi klinik. Dapat ubat […]

Influenza A

905 Views
Assalamualaikum Maaf. Seminggu dua ni memang saya lambat reply PM, whatssapp atau komen. Maaf sangat. Kami sekeluarga sekali lagi diuji dengan masalah kesihatan. Sebelum ni kami sekeluarga kena jangkitan Rota Virus. Baru-baru ni, Influenza A pulak. Adam dan Aiza  lah yang paling teruk demam akibat Influenza A nih.  Suhu masing-masing mencanak naik 38-39 terutamanya waktu […]

Penapis Air Cuckoo

5375 Views
Assalamualaikum Selepas bertahun-tahun bertangguh pasang penapis air, akhirnya En Suami buat keputusan pasang juga penapis air kat rumah. Yeay!! . Selama ni kami beli air minuman dalam botol jer. Biasanya selang 2 hari beli 3 botol besar air minuman. Kadang-kadang tak sampai 2 hari, hari ni beli, esok dah habis. Tapi lepas kena rotavirus hari tu, […]

Dijangkiti Rotavirus

840 Views
Assalamualaikum Minggu lepas kami sekeluarga dijangkiti ROTAVIRUS dan berkampunglah kami kat hospital Columbia beramai-ramai sebab kena tahan wad. Kronologi kami satu family cirit birit dan muntah2 akibat Rotavirus Khamis (2 Feb 2017) Aiza muntah 1 kali. Cirit birit 1 kali. Malam Aiza start demam panas. Jumaat (3 Feb 2017) Aiza cirit birit 3 kali. Demam […]

Rawat Ruam Susu Aiza

949 Views
Assalamualaikum Rasanya saya belum pernah cerita kat dalam blog ni yang aiza pernah ada masalah ruam susu kat pipi kan? Dulu Aiza ada masalah ruam susu kat pipi dia. Teruk jugak. Ruam susu Aiza ni salah satu simtom ekzema. Masa baru lahir, Aiza tak ada masalah ruam susu. Tapi lepas 2 minggu Aiza lahir, saya […]

Bayi bawah umur setahun demam

793 Views
Assalamualaikum Masa pergi Langkawi minggu lepas, Aiza demam. Sejak Aiza lahir, ni kali pertama Aiza demam. Asalnya Aiza cuma batuk selsema jer. Tak teruk sangat pun. Tak sangka masa tengah tunggu feri kat Kuala Perlis, tiba-tiba badan Aiza panas. Aiza demam. Takkan nak patah balik kan.. So kami bawak jugak lar Aiza ke Langkawi. Sampai […]

Teh Detox Chemole Herbal Tea

896 Views
Assalamualaikum… Saya suka minum teh hijau. Dulu saya ada cerita kat sini. Sekarang saya nak  share teh hijau kegemaran saya yang paling best: Teh Detox Chemole Herbal Tea. Chemole Herbal Tea ni, bukan macam teh biasa yang kita minum tuh. Teh ni guna teh hijau darjeerling. Apa istimewanya teh hijau darjerling? Darjeeling tea ( teh […]