D. I. Y Sticker

7011 Views 14 Comments
Assalamualaikum Masa kenduri akikah Adam yang lepas, sticker untuk goodie bag tu saya D. I. Y jer. Kalau tempah atau order kat orang..harga untuk 100pcs sticker biasanya dalam RM30. Saya pulak  plan nak buat 300 pcs sticker nak tampal kat goodie bag. Kalau 100pcs RM30, 300 pcs dah RM90. Mahal! Bagi saya lah mahal, sebab saya […]

Stok Lauk

320 Views 2 Comments
  *Disclaimer: Gambar di atas bukanlah gambar peti ais display kat kedai elektrik atau gambar peti ais baru beli. Tapi ia adalah gambar fridge seorang suri rumah. Pernah tak fridge korang kehabisan lauk, sampai satu apa pun tak tinggal. Saya, pernah. Tu..gambar kat atas tu. Peti sejuk umah saya lah tu, kehabisan lauk. Hahahaha. Sampai […]

Rolled Oat – Menu Baru Adam

1926 Views 7 Comments
Assalamualaikum.. Adam ni kan, hari-hari makan bubur nasi. Kesian pulak. So nak lar tukar menu Adam. Tukar menu omputih pulak. Nak bagi oat. Gigih google resepi makanan baby yang guna oat, ada yang guna instant oat, ada yang rolled oat.. tak kisah kot yang mana satu, tapi saya pilih rolled oat. Apa beza instant dengan […]

Macam mana rupa Adam keluar ikut ‘tingkap’

267 Views 4 Comments
Masa lahirkan Adam, saya tak nampak macam mana Adam keluar, sebab ada kain yang tutup. Bila tengok video nih, baru tahu.. oo..cenggitu rupanya Adam keluar ikut ‘tingkap’. Hihihi. This is a good video explaining why and how Cesarean Section is done.

Air Kurma Susu

1920 Views 6 Comments
Apa perlu buat bila kurma yang dibeli tak sedap? Haih~~ tataw lar saya yang salah beli or kurma tu memang jenis yang tak berapa sedap. Kering dan tak manis macam makan kertas. Erk! Sebab sayang nak buang, so saya buat air kurma susu. Resipi saya ambil dari sini. Air kurma susu ni adalah salah satu milk […]

Beri air kosong/masak pada bayi?

555 Views 4 Comments
“Jangan beri air kosong/masak kepada bayi dibawah umur 6 bulan” Statement ni banyak ditampal kat klinik dan hospital kerajaan. Eh! Kenapa tak boleh? 88% susu ibu adalah air, so dah tak perlu beri air kosong kat baby Usus bayi bawah 6 bulan belum matang sepenuhnya, kalau bagi air kosong kat bayi, usus dia kena kerja […]

Milk Booster Drink

2211 Views 2 Comments
Assalamualaikum Rasanya ramai yang tahu baby boy kuat menyusu… Baby Adam macam tu lar..asyik menyusu jer keja dia. Suka ngempeng. Kadang-kadang saya risau, cukup ke susu saya untuk baby Adam?  Baby Adam baru 2 bulan..dah kuat minum macam nih. Belum 3 bulan..4 bulan lagi.. Semakin dia membesar, semakin banyak susu yang dia perlukan. Aiyaya! Kena […]

Nursing Cover Buatan Sendiri

1573 Views 0 Comment
Assalaualaikum.. Akhirnya..finally, berjaya jugak saya siapkan nursing cover.. Time beli kain, kemain lagi bersemangat. Tapi nak menyiapkan menjahit punya lar malas. Owh..citer saya beli kain untuk buat nursing cover tu ada kat sini.   Inilah hasilnya: Jahitan tak berapa kemas. Orang ‘pandai’ sangat guna mesin jahit..macam ni lar. Senget-senget jahitan. Eii…malu kalau ada yang belek […]

Mandikan bayi

428 Views 9 Comments
Assalamualaikum… Ewah..tajuk. Macam baby tu dah kuar dari perut jer kan. Ada 3 bulan lagi.. Dah ready ke?? Agagagaga. Since I am a first time mother, maka semua benda yang related to baby is new to me. So, sibuk lar cari tutorial apa-apa kaedah yang boleh dipraktikkan bila bayi dah lahir nanti. Salah satunya, cara […]