Cuti Bersalin

Assalamualaikum.. Ada beberapa readers/customer  tanya saya, “Sis nanti lepas bersalin tak ambil order ke?” Ya adik-adik comel, kakak-kakak sayang..  Lepas bersalin nanti, saya cuti. Close order. Suri rumah pun nak ada cuti bersalin jugak. Hehehehe. Tapi, inshaAllah tak lama.  Dalam 2 -3 minggu macam tu. Asalnya, nak cuti rehat sebulan, tapi kesian pulak kat customer. […]

Persediaan Berpantang

Assalamualaikum.. Entry sebelum ni, saya share tentang barang keperluan yang akan saya bawa ke hospital time bersalin nanti kan? Kali ni, nak share tentang persediaan berpantang lepas bersalin pulak. Masa bersalinkan Adam dulu, saya beli full set Tanamera Postnatal Care Set. Boleh klik sini kalau nak baca.  Set Bersalin Tanamera tu ada 11 item, tapi saya tak guna semua. Set Tanamera […]

Tak tahu nak bersalin kat mana

Assalamualaikum.. Korang tahu kan.. saya dah sarat mengandung 9 bulan. Senang cerita, dah tunggu hari jer. Tapi, saya tak tahu lagi nak bersalin kat mana… Plan asal, nak bersalin kat Hospital Columbia Asia.. tapi kos dia.. pergh!! Bersalin normal pun kena standby Rm5K.. kalau tiba-tiba kena operate czer, memang mencanak-canak mahal lah. 8K – 10K!! Then, tukar ke […]

Minggu checkup sana sini

Assalamualaikum.. Lately sy asyik cerita pasal pregnancy jer kan? Maaflah kalau ada yang bosan.. lagi dekat nak bersalin ni, memang tu jer yang saya fikirkan.. Ada jer aktiviti lain yang saya buat, lagi2 kita baru lepas sambut syawal kan.. memang ada cerita open house tu semua..tapi entah..tak rasa nak share kat blog.. nak citer pasal […]

Senaman Ketika Mengandung

Assalamualaikum.. Saya nak share sikit, aktiviti senaman yang saya buat masa mengandungkan anak kedua ni. Masa mengandungkan Adam dulu pun, saya bersenam jugak. Masa tu saya senam refer video kat youtube. Now video tu dah tak available dah. Org yang upload tu dah remove kot.. So now saya refer kat gambar yang orang share kat […]

Persediaan sambut 2nd baby

Assalamualaikum… InshaAllah, bulan depan, adik Adam akan lahir ke dunia. Tapi, persediaan, belum 100% complete lagi. Barang-barang untuk baby, baru jer start beli sikit-sikit. Ada lagi yang belum beli. Sama macam Adam dulu, kitorang beli benda-benda basic jer dulu, macam pampers, wet tissue, kain lampin, tuala, tuala muka, mandian bayi. Krim telon of course guna […]

Checkup 8 bulan

Assalamualaikum.. Hari ni saya gi checkup 8 bulan..tp bukan kat klinik yang saya biasa pegi tu.. Kali ni checkup dekat Hospital Columbia Asia, Cheras. Saya plan bersalin kat hospital tu, jadi kena lah pegi jumpa Gynae kat situ. Alang-alang jumpa Gynae, wat lah checkup lar sekali kan.. Hospital ni dekat sangat dengan rumah, dalam 10 […]

Sakit Pinggul di Trimester Ketiga Kehamilan

Assalamualaikum Saya nak share sikit masalah sakit pinggul/ sakit bontot yang saya alami sekarang. Saya start rasa sakit pinggul ni, bila kandungan masuk trimester ketiga kehamilan, atau nak mudah faham, bila kandungan masuk 7 bulan. Mula-mula ingat,, saya sakit bontot ni sebab saya duduk lama dalam kereta masa travel KL-Kedah-KL. Tapi yang pelik, bila dah balik […]

Puasa Ketika Hamil 7 bulan

Assalamualaikum.. Hari ni dah masuk 26 Ramadhan 1436 hijrah. Maknanya, dah 26 hari jugaklah umat Islam berpuasa. Mummy Adam pulak dah 31 minggu preggy atau nak senang kira, dah 7 bulan… Agak-agak sampai hari ni, cukup ke 26 hari mummy Adam puasa? Jawapannya, tak.. Tak cukup 26 hari. Balik dari Kedah minggu lepas, totally flat. Terlalu penat. Jumaat,  travel dari […]

Bleeding di penghujung 2nd Trimester

Assalamualaikum.. Kandungan dalam perut, Alhamdullilah almost 28 weeks. Dah penghujung 2nd trimester, nak masuk 3rd trimester dah pun. Semalam, tiba-tiba jer ada bleeding sikit. Kuar ketulan darah kaler coklat + merah lebih kurang besar ibu jari saya. Masa tu saya kat toilet, baru jer lepas buang air kecil. Tetiba keluar ketulan darah tu. Blur sekejap. […]

Atasi Stretch Mark dengan Tropika Mommy Belly Oil

Assalamualaikum.. Masa mengandungkan Adam dulu, Alhamdullilah, saya tak ada stretch mark kat perut. Sebab saya sapu Palmer’s Cocoa Butter. Saya ada cerita kat sini.  Tapi, kat peha ada sikit stretch mark, sebabnya saya tak sapu krim Palmer’s tu kat peha. Serius saya tak terfikir nak sapu kat peha, sapu kat perut dan pinggang jer. Rupa-rupanya stretch […]

Checkup 5 bulan

Assalamualaikum… Usia kandungan saya dah 22 minggu. Atau kata mudahnya..5 bulan. Tapi percayalah, perut saya besar macam 7 bulan! Bukan sebab baby besar, tak besar pun. Semalam gi checkup 5 bulan, baby dalam perut ni kecik. Kalau ikut berat dan ukur panjang, tumbesaran baby baru 21 minggu. Kira baby kecik seminggu lah. Tapi doktor kata, […]