Resepi Nasi Goreng Cina

Assalamualaikum Lately Aiza suka betul makan bihun goreng cina atau nasi goreng cina. Kalau order kat kedai, banyak dia makan. Jadi saya pun cuba masak sendiri kat rumah. Alhamdullilah, jadi. Sedap jugak. En Suami dan Aiza makan bertambah-tambah. Jadi nak share kat sini resepi nasi goreng cina yang saya masak kat rumah. Tapi resepi nasi goreng cina […]

Buat Pavlova Tak Jadi

Assalamualaikum Ahad lepas saya balik rumah mak saya. Adik saya yang bongsu ada kat rumah. Cuti semester. Dia ajak saya buat pavlova. Kenapa pavlova? Sebab tengok resepi macam senang jer, bahan pun tak banyak. Padahal.. Huru hara kitorang buat pavlova. Bahan itu tak cukup, bahan ni tak ada. Kejap-kejap gi kedai beli bahan. Dah beli, salah […]

Resepi Ayam Masak Serai

Assalamualaikum Salah satu masalah utama mak-mak kat rumah ni kan.. Masalah nak masak apa hari ni? Walaupun punyalah banyak resepi dan aneka jenis hidangan kat Malaysia ni, tapi masa nak masak, jadi blur tak tahu nak masak apa. Saya ni tak suka masak yang renyah-renyah sangat. Saya suka masak resepi yang mudah, tapi yang penting […]

Resepi Kek Batik Cheese

Assalamualaikum Saya masih di Kedah. Baru-baru ni cikgu tadika Adam share kat group wassap, gambar aktiviti kat tadika. Buat kek batik. Macam seoronok je tengok budak-budak tu buat kek batik dengan cikgu. Kesian Adam tak dapat join sekali buat kek batik. Yer lah..dah Adam tu terpaksa ponteng  tadika kan.. Jadi saya pun nak jugak lah […]

Resepi Daging Masak Blackpepper

Assalamualaikum Dah hujung-hujung Ramadhan ni, rasa nak share resepi pulak. Semalam untuk berbuka, saya masak daging goreng blackpepper.  En suami kata sedap. Jadi nak share lah kat blog ni. Nanti kalau nak masak lagi, boleh refer balik resepi kat sini jer. Hehehe Resepi Daging Masak Blackpepper Bahan-bahan Daging (2-3 orang makan) 3 ulas bawang putih […]

Resepi Sup Bebola Daging

Assalamualaikum Kali ni saya nak share resepi sup bebola daging yang En Suami suka makan. Sup bebola daging ni lebih kurang kuah bakso tu jer.  Bebola daging yang saya guna ni, saya buat sendiri guna daging kisar. Tapi kalau nak senang, guna bebola daging yang ready made tu pun boleh. Ni resepinya. Bahan-bahan bebola daging […]

Resepi Kari Daging Kisar

Assalamualaikum Ada daging kisar kat rumah, tapi tak tahu nak masak apa? Cuba try masak kari daging kisar. Mudah jer tau. Sangat sesuai untuk orang macam saya yang tak suka duduk kat dapur lama-lama. Hahahaha. Kari daging kisar ni sesuai dimakan bersama roti kosong atau roti jala. Nak buat inti karipap pun sedap. Resepi asal […]

Resepi Kurma Ayam

Assalamualaikum Ayam masak kurma salah satu lauk feveret Adam. First time tahu dia suka makan kurma kt kedai mamak. Kemain banyak dia makan.  Bila anak dah suka, mommy pun google lah cara  masak kurma. Owh.. senang jer masak kurma ni rupanya. Lebih kurang masak sup ayam jer.. cuma kena letak rempah kurma. Jadi saya nak  […]

Resepi Bingka Atau Bengkang Roti

Assalamualaikum, Balik Jitra hari tu, mak mertua request nak bengkang roti. Saya tak pernah buat bengkang roti. Puding roti tu pernahlah. Maka gigihlar saya google resepi. Oo..lebih kurang jer bahan dan kekdah buat dia. Bengkang roti ni, ada jugak orang panggil bingka roti. Masa buat bengkang/bingka roti tu, saya refer resepi dari dapur Ummi. Tapi […]

Resepi Ayam Kung Pao

Assalamualaikum… Masak apa hari ni? Ke tak tahu nak masak apa? Biasalah tu, simtom-simtom mak-mak, tak tahu nak masak apa.. Saya pun kadang-kadang termenung depan peti sejuk, tak tahu nk masak apa. Huhuhu. Korang dah pernah cuba masak Ayam Kung Pao.? Meh sini saya share resepi Ayam Kung Pao.  Mudah, cepat dan sedap. Ha.. kalau […]

Resepi Nugget Daging Mudah

Assalamualaikum… Saya pernah share resepi nugget ayam mudah. Boleh refer sini. Kali ni saya nak share resepi nugget daging mudah pulak. Resepi ni saya dapat dari pesbuk. Sekarang ni rujukan resepi saya memang dari pesbuk jer. Hahahaha. Jumpa jer resepi yang senang nak buat, laju-laju saya save. Saya kalau masak, memang guna resepi yang mudah dan simple […]

Resepi Cornflakes Coklat

Assalamualaikum Hari ni Alhamdullilah dah hari ke 11 kita berpuasa kan.. Ada yang dah start buat kuih / biskut raya pun. Orang lain buat biskut raya, saya pun sibuk nak buat jugak. Untuk permulaan, buat yang biskut raya yang senang dibuat dulu lah. Warm up katanya. Biskut Cornflakes Coklat namanya. Nak buat memang senang sangat-sangat.. […]