Resepi Kek Batik Cheese

111 Views 2 Comments
Assalamualaikum Saya masih di Kedah. Baru-baru ni cikgu tadika Adam share kat group wassap, gambar aktiviti kat tadika. Buat kek batik. Macam seoronok je tengok budak-budak tu buat kek batik dengan cikgu. Kesian Adam tak dapat join sekali buat kek batik. Yer lah..dah Adam tu terpaksa ponteng  tadika kan.. Jadi saya pun nak jugak lah […]

Resepi Daging Masak Blackpepper

199 Views 0 Comment
Assalamualaikum Dah hujung-hujung Ramadhan ni, rasa nak share resepi pulak. Semalam untuk berbuka, saya masak daging goreng blackpepper.  En suami kata sedap. Jadi nak share lah kat blog ni. Nanti kalau nak masak lagi, boleh refer balik resepi kat sini jer. Hehehe Resepi Daging Masak Blackpepper Bahan-bahan Daging (2-3 orang makan) 3 ulas bawang putih […]

Resepi Sup Bebola Daging

880 Views 0 Comment
Assalamualaikum Kali ni saya nak share resepi sup bebola daging yang En Suami suka makan. Sup bebola daging ni lebih kurang kuah bakso tu jer.  Bebola daging yang saya guna ni, saya buat sendiri guna daging kisar. Tapi kalau nak senang, guna bebola daging yang ready made tu pun boleh. Ni resepinya. Bahan-bahan bebola daging […]

Resepi Kari Daging Kisar

1693 Views 0 Comment
Assalamualaikum Ada daging kisar kat rumah, tapi tak tahu nak masak apa? Cuba try masak kari daging kisar. Mudah jer tau. Sangat sesuai untuk orang macam saya yang tak suka duduk kat dapur lama-lama. Hahahaha. Kari daging kisar ni sesuai dimakan bersama roti kosong atau roti jala. Nak buat inti karipap pun sedap. Resepi asal […]

Resepi Kurma Ayam

2588 Views 0 Comment
Assalamualaikum Ayam masak kurma salah satu lauk feveret Adam. First time tahu dia suka makan kurma kt kedai mamak. Kemain banyak dia makan.  Bila anak dah suka, mommy pun google lah cara  masak kurma. Owh.. senang jer masak kurma ni rupanya. Lebih kurang masak sup ayam jer.. cuma kena letak rempah kurma. Jadi saya nak  […]

Resepi Bingka Atau Bengkang Roti

17241 Views 0 Comment
Assalamualaikum, Balik Jitra hari tu, mak mertua request nak bengkang roti. Saya tak pernah buat bengkang roti. Puding roti tu pernahlah. Maka gigihlar saya google resepi. Oo..lebih kurang jer bahan dan kekdah buat dia. Bengkang roti ni, ada jugak orang panggil bingka roti. Masa buat bengkang/bingka roti tu, saya refer resepi dari dapur Ummi. Tapi […]

Resepi Ayam Kung Pao

894 Views 0 Comment
Assalamualaikum… Masak apa hari ni? Ke tak tahu nak masak apa? Biasalah tu, simtom-simtom mak-mak, tak tahu nak masak apa.. Saya pun kadang-kadang termenung depan peti sejuk, tak tahu nk masak apa. Huhuhu. Korang dah pernah cuba masak Ayam Kung Pao.? Meh sini saya share resepi Ayam Kung Pao.  Mudah, cepat dan sedap. Ha.. kalau […]

Resepi Nugget Daging Mudah

690 Views 0 Comment
Assalamualaikum… Saya pernah share resepi nugget ayam mudah. Boleh refer sini. Kali ni saya nak share resepi nugget daging mudah pulak. Resepi ni saya dapat dari pesbuk. Sekarang ni rujukan resepi saya memang dari pesbuk jer. Hahahaha. Jumpa jer resepi yang senang nak buat, laju-laju saya save. Saya kalau masak, memang guna resepi yang mudah dan simple […]

Cucur Sosej

404 Views 0 Comment
Assalamualaikum Macam biasa, saya suka masak yang simple, ringkas dan mudah. So nak share salah satu resepi petik jari jer buat, Hehehe. Mintak maaf awal-awal, saya tak snap gambar bahan dan cara penyediaan, sebab nak cepat. Kena masak laju-laju masa Aiza tidur. Huhuhu.   Cucur Sosej Bahan-bahan sosej ayam atau daging (potong kecil atau cincang) tepung […]

Resepi Sotong Goreng

272 Views 0 Comment
Oleh sebab tak tahu nak post apa kat blog, jadi saya share resepi sotong goreng jer lah. Ok lar..dari saya share resepi masak nasi kan. Hehehe Bahan-bahan 4 ekor sotong bersaiz sederhana besar sedikit serbuk kunyit (untuk perapan) sedikit garam (untuk perapan) 2 ulas bawang 1 labu bawang besar – di mayang (optional) 1/2 biji […]

Maggie Goreng Chilli Tuna

322 Views 0 Comment
Saya tataw nak update apa..saya share resepi jer lah yer. Nama resepi ni saya letak jer sukahati. Korang nak panggil nama lain pun boleh..tak ada masalah. Biasanya saya masak magi goreng chili tuna ni pagi, untuk sarapan.. tapi untuk makan petang pun boleh. Sukahati lar nak makan bila pun. Warning! Resepi ni pedas, tak sesuai […]

Resepi Potato Fritters atau Lempeng Kentang

576 Views 0 Comment
Resepi potato fritters atau lempeng kentang ni saya dapat dari FB. Bila ada orang share resepi mudah macam ni.. memang laju jer saya save. Serius mudah lah resepi lempeng kentang nih. Sedap pulak tuh. Garing dan rangup! Laju jer En Somi makan. Hehehe. Nak share resepi lempeng kentang tu kat sini pulak.   Bahan-bahan 2 biji kentang […]