Set Bilik Tidur untuk Dijual

Assalamualaikum Berkemungkinan besar bulan depan saya akan pindah ke Jitra. Balik duduk sana. Rumah mertua. Dulu lepas kahwin memang saya duudk sana. Hampir 2 tahun jugak kat sana. Lepas tu pindah Seri Kembangan. Pastu bulan depan pindah Jitra balik. Haih.. ikutkan hati memang tak nak pindah sana.. Tapi atas sebab yang tak dapat dielakkan, terpaksa […]

Review Lancome Teint Idole Ultra Wear Foundation

Assalamualaikum Baru-baru ni saya pergi ke booth Lancome kat IOI Mall Putrajaya. Sebab nak redeem sample LancomeTeint Idole Ultra Wear Foundation. Inilah rupa botol foundation tu. Tapi yang saya dapat sample kecik jer. Hehehe. Dah nama pun sample kan.. Masa kat booth Lancome tu, staff kat sana suruh saya pilih shade yang sesuai dengan kulit saya. Dia bagi […]

Buat Pavlova Tak Jadi

Assalamualaikum Ahad lepas saya balik rumah mak saya. Adik saya yang bongsu ada kat rumah. Cuti semester. Dia ajak saya buat pavlova. Kenapa pavlova? Sebab tengok resepi macam senang jer, bahan pun tak banyak. Padahal.. Huru hara kitorang buat pavlova. Bahan itu tak cukup, bahan ni tak ada. Kejap-kejap gi kedai beli bahan. Dah beli, salah […]

Serum Vitamin C

Assalamualaikum Biasa dengar kan.. vitamin C elok untuk kulit. Vitamin C ni banyak dalam buah-buahan seperti oren, lemon, mangga, strawberry, jambu batu dan juga sayur-sayuran seperti brokoli, asparagus, kobis, bayam dan lada benggala. Tapi kita ni kadang-kadang skip makan buah. Sayur pun sama. Sayur yang dimasak lama biasanya dah tak ada vitamin c sebab vitamin […]

Cerita hari sukan dan hari jadi

Assalamualaikum Sabtu lepas hari sukan tadika Adam. Tapi saya tak pergi. En suami jer yang pergi tengok Adam bersukan. Saya malas nak ikut sebab risau Aiza tu meragam. Kadang-kadang kat tempat ramai orang ni, Aiza tu buat perangai nak berdukung jer. Tak larat lah saya nak dukung dia berjam-jam tu. Baiklah saya duduk rumah jer. […]

Taman Jepun Eco Forest Semenyih

Assalamualaikum Siang tadi saya pergi Jepun. Kejap jer pergi, sampai sana pagi, tengah hari dah balik dah. Ha.. hebat tak? Hehehe. Saya bukan pergi Jepun nun jauh seberang lautan tu. Tapi sebenarnya saya pergi Taman Jepun kat Eco Forest, Semenyih. Ada promosi melawat Jepun kat Eco Forest tu; ‘MISAKI—A Japan Affair’. Dekat jer Semenyih dengan rumah saya, […]

Resepi Ayam Masak Serai

Assalamualaikum Salah satu masalah utama mak-mak kat rumah ni kan.. Masalah nak masak apa hari ni? Walaupun punyalah banyak resepi dan aneka jenis hidangan kat Malaysia ni, tapi masa nak masak, jadi blur tak tahu nak masak apa. Saya ni tak suka masak yang renyah-renyah sangat. Saya suka masak resepi yang mudah, tapi yang penting […]

Vitamin C Moisturizing Cream

Assalamualaikum Saya nak share, krim pelembab muka yang saya guna sekarang. Krim pelembab Vitamin C Moisturizing Cream with Spf 30 by Annona. Saya share sebab saya dah guna dan sangat-sangat berpuas hati dengan hasilnya.  Krim ni bukan sekadar melembabkan kulit, bahkan melindungi kulit dari sinaran UV merbahaya. Kalau baca kat packaging dia, antara fungsi utama krim ni […]

Aiza Zahiya 2nd Birthday

Assalamualaikum Adui..lemaunya badan. Baru baik demam nih. Tapi nak update jugak blog. Takut kang lupa. nak cerita tentang birthday Aiza minggu lepas. Sabtu minggu lepas, 30 september 2017 Aiza Zahiya genap 2 tahun. Kami celebrate birthday Aiza kat rumah mak saya. Memang biasanya macam tu lah. Kami celeberate birthday anak samada kat rumah mak saya […]

Rombongan tadika Adam

Assalamualaikum Selasa lepas  tadika Adam buat aktiviti lawatan ke Petrosains dan Kilang Vitagen. Saya, suami dan Aiza join sekali. Hehehe. Mula-mula letak nama Adam jer. Bila cikgu kata ada kekosongan, laju jer saya bagitahu cikgu nak join sekali. Sebabnya rasa macam tak yakin jer nak lepaskan Adam tu pergi sendiri. Adam tu baru 5 tahun. Kang […]

Aktiviti untuk anak lambat berjalan

Assalamualaikum Sabtu depan, 30 September 2017  Aiza Zahiya genap 2 tahun. Rasanya saya tak pernah beritahu kat blog ni yang Aiza tu lambat berjalan. Sebenarnya, Aiza  boleh berjalan sendiri masa umur dia 20 bulan (1 tahun 8 bulan). Lambat kan? Dan Aiza memang ikuti pemulihan cara kerja (Occupational Therapy, OT) untuk bantu dia belajar berjalan. Dari umur […]

Homeschooling Adam

Assalamualaikum.. Masa kami balik Jitra baru-baru ni, Adam tu ponteng sekolah. Lama jugak lah dia tu ponteng sekolah. Dekat 2 bulan kan kami kat sana, selama tu jugaklah Adam tu tak pergi tadika. Plan asal nak hantar Adam tu kat Tadika Kemas kat sana, kira tumpang kejap lah.. tapi pihak berkenaan tak response. Sebelum kami kesana, kami […]