Assalamualaikum…

InshaAllah, bulan depan, adik Adam akan lahir ke dunia. Tapi, persediaan, belum 100% complete lagi. Barang-barang untuk baby, baru jer start beli sikit-sikit. Ada lagi yang belum beli. Sama macam Adam dulu, kitorang beli benda-benda basic jer dulu, macam pampers, wet tissue, kain lampin, tuala, tuala muka, mandian bayi. Krim telon of course guna baby herbal cream tropika. Hehehe.

Baju bajan baru beli 3 pasang.. nanti top up lagi sikit. Memang tak nak beli banyak-banyak, sebabnya nak recycle baju Adam jer. Baju Adam banyak lagi yang elok. Cuma kena basuh balik jer sebelum bagi baby pakai. Pencuci baju baby ni, saya guna yag jenama Pureen, ABD tu. Syaa guna yang liquid. Sebab dulu guna yang serbuk tu, tak betul-betul larut lar serbuk tu dalam mesin basuh. Bila sidai baju Adam, kadang-kadang jumpa serbuk tu melekat-lekat kat baju. Dah kena bilas lagi sekali pulak. So, kali ni, beli yang liquid jer. Konpom larut. hehehe.

Cecair pencuci baju bajan baby Pureen ABD

Cecair pencuci baju bajan baby Pureen ABD

Tilam baby pun guna Adam punya dulu. Elok lagi. Cuma beli sarung tilam baru jer. Sarung tilam dulu dah buruk. Tilam baby Adam dulu beli kat Needles Craft. Ada saya cerita dekat sini. Tapi, tinggal tilam jer. Bantal peluk dengan bantal 4 segi tu, ntah hilang mana. Haih.. Jadinya, kena beli bantal baru. Sarung tilam baru ngan bantal baru untuk adik baby yang bakal lahir ni, order dekat Needles Craft jugak.. sebab dulu pun beli ngan dia kan. Senang nak order sarung tilam, sebab dia yang jual kan. Dah order bulan lepas, InshaAllah minggu ni atau mggu depan, sampai.

Mitten, booties, barut.. pun guna Adam punya jugak. Tapi, nak jugak lah beli baru 3,4  pasang/helai untuk baby. Kesian dia..takkan semua nak recycle abang dia punya kan. Mitten, booties, barut baru belum beli lagi. Tuala mandi dengan tuala muka untuk baby memang kena beli baru. Selain tu, lapik getah untuk alas masa tukar pampers pun nak beli baru jugak. Adam punya dulu, dah buruk sangat.

Yang mana dah beli, ada yang saya dah basuh siap-siap. Sekali dengan barut, mitten ngan booties Adam dulu. Ni kira cucian pertama lah. Baju-baju baby yang baru ngan yang lama lom basuh lagi.. Letih oii..cuci baju bajan baby ni, sebabnya dia kecik-kecik, nak menyidai ngan melipat tu yang rasa bercinta sangat…

Start mendobi

Start mendobi

Selain barang baby, barang mak baby pun kena beli baru jugak. Hehehe. Antaranya, nursing bra, breast pad dengan stoking untuk pakai masa pantang nanti. Saya siap beli beg backpack baru untuk bawak gi spital nanti. Over kan, siap beli beg baru. Muehehe.

Ni bakal 2nd time mommy punyer

Ni bakal 2nd time mommy punyer barang

Saya beli bag galas belakang (backpack) sebab senang nak bawak time pergi/balik hospital nanti. Time tu nanti, somi yang kena bawak barang-barang semua kan. Mana nak bawak barang baby lagi, bakul isi makanan lagi, nak pimpin tangan Adam lagi. Tangan ada dua jer. Jadi, biarlah barang saya, En Suami galas jer dalam backpack. Saya time tu dah sakit nak beranak, tak koser lah nak bawak-bawak barang ni. Keluar spital kang, saya dah pangku baby pulak.. Penggunaan backpack amat praktikal berbanding beg yang bawak kat tangan tu.  Ni lar alasan kenapa saya beli beg ni, bila En Suami tanya hari tu. Wakakakakaka. Owh ya, saya beli beg galas ni kat avenue86. RM43 jer termasuk kos postage. Murah kan?

Nursing bra dengan breast pad tu nanti kena top up jugak tu. Mana cukup nursing bra 2 helai ngan breast pad sekotak. Terutamanya breast pad tu. Tak cukup weh..tak cukup. Time beranakkan Adam dulu, memang asyik kena beli jer breastpad. Adam dulu fully breasfeed. Masa dalam pantang, En suami lar yang kena belikan. Seb baik dia jenis muka selamba. Pad pun dia yang belikan tau. Muehehehe.

Benda lain nak kena beli, set berpantang. Dulu saya beli full set berpantang Tanamera. Rugi..sebab tak semuanya saya guna. So, this time saya nak beli loose items jer. Pastu nak beli produk bersalin Nona Roguy, loose items jugak. Tak mo beli set. Saya baru jer order, so belum dapat lagi barang-barang tu.  Nanti akan cerita apa benda yang saya beli dan kenapa..

So far, tu jer lah persediaan sambut 2nd baby nih. Barang-barang lain.. maybe akan beli lepas baby lahir nanti.