Alhamdullilah, dah setahun lima bulan saya diberi peluang menjadi mummy Adam Zafrie. Bulan depan, kita gi KK, kita gi cucuk yer Adam yer.. Eh.tetiba .

Perkembangan Adam..makin banyak akal. Makin pandai main sorok-sorok. Kalau dulu suka sorok barang..now dia sendiri main sorok-sorok. Terutama time nak mandi. Bila kita cakap jer, “Adam..jom mandi.” Cepat-cepat dia lari nyorok belakang langsir. Kang bila kita dah bogelkan dia, dia lari balik nyorok belakang langsir. Cukup suka dia bila mummy ngan daddy cari dia belakang langsir tu. Gelak kemain kuat. Β Tak cukup ngan langsir, dia lari nyorok kat bilik pulak. haih.. Banyak akal sungguh.

adam nyuruk

Budak bogel belakang langsir

Gigi Adam dah 10 batang. Latest, gigi geraham belah atas kiri kanan. Tumbuh masa umur dia 16 bulan. Ntah bila keluar, tau2 dah ada gigi geraham dia kat situ. Tu pun saya ternampak sebab time tu dia jerit kuat-kuat. Bila saya nak tengok gigi baru dia tu..kemain lagi dia tutup mulut ketat-ketat tak bagi tengok. Kedekut betul. So sampai sekarang saya just nampak gitu-gitu jer gigi baru dia tuh. Kalau ikut turutan pertumbuhan gigi anak kat bawah ni, gigi Adam sekarang kat stage 5.

pertumbuhan gigi anak

Memula saya pelik gak, naper pulak ggi geraham adam tumbuh dulu padahal gigi taring dia lom ada. Rupa-rupanya mmg cenggitu turutan pertumbuhan gigi anak. Alhamdullilah.. now waiting no 6 pulak (gigi geraham bawah). hehehe

Adam now dah tahu jual mahal ngan saya. Kalau cuma ada Adam ngan saya kat umah, Adam asyik nak berkepit 24 jam jer. Tapi, kalau balik umah my mom, dia tak mo dah ngan saya. Dia berkepit ngan adik saya jer. Memang dia suka betul ngan adik-adik saya. kalau saya ambil, meronta-ronta, jerit-jerit tak mau. Kalau ajak balik, lagi kuat dia meraung. Kalau balik umah mertua saya pulak, 24 jam dia nak berkepit ngan my MIL and FIL pulak. Mana orang tua tu pergi, dia ikut jer. Manja kemain lagi. Berbulu jer mata tengok dia kemain manja ngan mak tok ngan tok wan dia. Saya ngan daddy dia dah tak laku. Dah macam tiang lampu jer kat situ. Adam wat tataw jer. Sama jugak, bila ajak balik, meraung-raung. Huh! Mengada-ngada sungguh. Geget baru tau.

Adam ni nampak jer macam manja, tapi sebenarnya dia ganas, lasak , buas, garang ok Adam ni. Bila dia dah membuas, eeii..gerun. Saya ni dah memang selalu kena lanyak ngan Adam. Tak leh langsung nampak saya baring, konpom dia akan duduk atas perut saya sambil lompat-lompat. KAdang-kdang tu siap berdiri atas perut saya lagi. Senak wei…senak. Huhuhu. Tak leh langsung nampak mummy or daddy dia relax, terus jer dia datang smack down.

Lompat lompat atas kotak

Lompat lompat atas kotak

TIme makan lak, tak leh langsung ada comot-comot. Time makan, if ada comot-comot kat pipi dia or bibir dia, bukan main lagi dia marah suruh bersihkan. kalau terjatuh kat tangan, baju or kaki dia.. dia kutip bagi kat kita suruh amik. Selagi tak amik, selagi tu dia marah tak mo sambung makan. Makanan pun tak leh jatuh lantai, laju jer dia kutip suruh buang. Eii.makanan tu jatuh sebab kamu tataw diam tau Adam. Time suap makan, time tu la nak lari lari ajak main. Huh!

Tak banyak lagi vocab Adam. Word yang memang dia tahu sebut ‘mamam’ ngan ‘bye’. Words lain, cuma dia sorang jer lar yang paham. Everytime dia bersembang, memang dia guna bahasa dia jer lar. So saya pun iyerkan jer la.. janji dia seronok. Heheheh.

 

Me and 17 months old Adam Zafrie

Me and 17 months old Adam Zafrie