Apa perlu buat bila kurma yang dibeli tak sedap? Haih~~ tataw lar saya yang salah beli or kurma tu memang jenis yang tak berapa sedap. Kering dan tak manis macam makan kertas. Erk!

Sebab sayang nak buang, so saya buat air kurma susu. Resipi saya ambil dari sini. Air kurma susu ni adalah salah satu milk booster utk breastfeed moms.

Bahan -bahan yang diperlukan untuk wat air kurma susu:

  • Kurma ( takkan apricot pulak) – saya guna 5 biji untuk satu mug
  • susu – saya guna susu Marigold HL
  • Gula – kalau tak nak manis, tak yah letak
  • ais – optional

cara nak buat:

  1. Mula-mula buang biji kurma dan potong kecik kurma tersebut. Kemudian rendam dalam air panas lebih kurang 10 minit.
  2. Blend kurma tadi bersama air tadi sehingga hancur. Kalau nak manis, tambahkan gula sikit. Sikit jer tau.
  3. Last sekali, tambah susu dan blend lagi.

trrrrrrr…tttrrrrr ( effect bunyi blender)

Bila semua bahan dah sebati diblend, maka bolehlar tuang dalam mug/jag/mangkuk eskrem pun muleh. Terpulang lar nak minum air ni dalam apa.. Agak-agak nak feeling orang kaya, leh minum dalam gelas kristal gitew..muehehehe.

Ini bukan gelas kristal yer, ini mug kaca

Masa blend kurma ni tadi, saya letak satu sudu teh gula. Hasilnya manis giler!  Rasanya tak yah letak pun takper sebab saya buat satu mug jer. Kalau nak letak pun, maybe secubit gula dah cukup.  Lainlar kalau nak buat satu jug, yang tu kena letak gula lebih sikit.

If nak lagi sodap..blend sekali ngan ais..sure nikmat…ala-ala ice blend gitew.. Tapi, jaga-jaga, ada baby yg kembung perut bila mak baby minum ais. So, kena alert tuh. Kalau baby kembung perut, mak baby tak leh minum ais tau. Sebab tu saya tak letak ais, sebab Adam kembung perut kalau saya minum ais. Huhuhu.  Lagi satu, ibu yang baru lepas bersalin, elakkan minum ais yer. Kalau boleh, pantang 100 hari ais yer.

Resepi istimewa Milk Booster Drink dengan tambahan Minyak Kelapa Dara perisa Blakcurrant.

resepi air susu kurma

Resepi istimewa air susu kurma

Air Kurma Susu, bukan setakat Milk Booster Drink, tapi Health and Beauty Drink juga. Ibu dan baby sama-sama sihat, kulit pun halus mulus berseri seri.

VCO Blackcurrant Tropika ni, harga pasaran RM29.90. Saya jual Rm25 sahaja. If ada yang nak beli, boleh visit page fb saya: ZM health and Beauty. Nak sms/whatsapp pun boleh: 012.692.2025.

Terima kasih. 🙂