Sementara mood blogging datang mencanak-canak, meh kita update blog secara pukal. Now nak citer pasal breast pump and nursing pad.

Memula ingat nak beli breastpump lepas bersalin.. (Ceh! semua nk beli lepas bersalin). Bajet konon-konon lepas baby kuar, nak direct feeding jer dulu. Then, kawan-kawan yang dah ada baby pesan, better prepare breast pump before bersalin. My sis pun pesan benda yang sama. Dia kata, “Kalau time tu bengkak susu, and baby ko tido /dah kenyang macam mana? Takkan ko nak paksa dia menyusu jugak. Bengkak susu sakit wei~ Kalau ada breastpump, leh perah susu tu kuar, simpan. Takder biar dia meleleh jer. Tak kisah la beli yang mahal or murah, manual or electric, yang penting kena prepare breastpump.” Oh..cenggitu… Lagipun, ada yang kata breast pump can helps stimulate milk production.

Pastu my sis sambung lagi, breastpad atau nama glamer nursing pad pun kena beli jugak. Untuk buat lapik in case susu meleleh kuar. Takder lar baju basah nanti.. Jangan jadi macam dia, lapik ngan sapu tangan jer. Sebab time dia bersalin dulu..takder saper remind dia beli benda ni semua…

Yer..baiklah. Setelah dinasihat seround dua, saya pun beli lar breast pump and nursing pad. Dah lama beli breast pump ngan nursing pad nih.. cuma sekarang baru nak share…(biasalar..mood blogging saya ni kejap on, kejap off)

Breast pump: Memula nak beli Madela Harmony… Gigih google sana sini, baca review. Compare-compare price. Last-last saya beli jenama Anakku pulak. Miyahahahaha.

Breast /nursing pad: Beli jenama Pureen. Kotak kecik. Before deliever date nak kena beli lagi nih. Tambah stok.

Kenapa saya beli breastpump Anakku? Selain dia lebih murah dari Madela Harmony, saya google-google  review pasal breastpump Anakku ni. Ramai jugak yang kata ok..tapi sebab dia manual, memang akan lenguh tangan la.. Tapi kalau saya beli Madela Harmony pun manual juga..jadi saya memotivasi diri sendiri,  anggap jer pam manual tu as exercise tangan. Muehehe.

Harga asal breast pump manual Anakku RM69.90. Time saya beli ni, ada promosi,  RM49.90. Jimat 20 hinggit.

Kalau dah tak sanggup sangat ngepam manual  ataupun nipple sakit time ngepam nanti, saya nak bodek En Suami cari breastpump yang ok sikit. Another brand with battery operated/electric. But for now,saya nak cuba dulu breastpump Anakku ni.  If breastpump ni works well dan nipple tak sakit time ngepam..saya akan continue guna… hopefully ok. InsyaAllah.