Merawat Cradle cap

712 Views
Apa itu Cradle Cap? Jika kulit kepala anak kering, bersisik seperti kelemumur,berkerak, berwarna kuning atau coklat berkeping-keping atau bertompok, ia adalah simtom Cradle Cap. Cradle Cap disebabkan oleh lebihan minyak yang dihasilkan kalenjar kulit dan mengakibatkan pembiakan yis diatas kepala. Ia menyebabkan ketidakselesaan pada bayi kerana rasa kegatalan atau pedih jika luka. Jika dibiarkan, ia […]

Review: Susu Kambing Wildan vs Susu Kambing Nina Kameng

3184 Views
Assalamulaikum… Sebelum ni entry main terjah tak bagi salam. Kurang sopan sungguh.  Sekarang baru reti nak bagi salam yer Mummy Adam yer.. Amboi, biasa dia nih! Huhuhu. OK. Dah jawab salam? Bagus.. sama-sama kita dapat pahala. Ni dah kenapa tiba-tiba mode ustajah pulak nih? Ahaks. Moh kita kembali ke tajuk entry ni,Review: Susu Kambing  Wildan […]

Beli door lock dan door stopper lagi?

547 Views
Anak..anak..kenapakah kamu ganas sangat? Eh..apsal pulak saya cakap Adam ganas? Meh sini saya nak cerita. Remember kisah Adam terkunci dalam bilik sebab suka sangat main pintu? Lepas dia terkunci, adakah dia serik?Oh..nehi nehi. Tidak serik sama sekali. Dia totap suka main pintu bilik. Natijahnya, semalam dia tersepit pintu. Padahal ada door stopper kat pintu. Tapi […]

Baby Herbal Cream Tropika

1908 Views
Assalamualaikum, Baby Herbal Cream Tropika (Krim Herba Tropika) atau lebih dikenali sebagai Krim Telon Tropika ni sebenarnya krim serbaguna sebab  krim ni boleh digunakan sebagai minyak telon untuk elakkan masalah colic atau kembung perut, boleh jugak guna sebagai vicks untuk merawat masalah hingus, selsema dan batuk yang disebabkan kahak. Secara ringkas, kegunaan Baby Herbal Cream Tropika: digunakan […]

Produk Tropika Murah

1639 Views
Oleh sebab ramai yang pm, sms, wassap tanya harga produk Tropika.. Makanya saya tepek kat sini senarai harga pasaran produk Tropika. Ni harga pasaran yer. Harga yang saya jual, adalah harga istimewa. Harga kasih sayang. Yang pastinya, lebih murah! Kalau nak tahu berapa, boleh sms/wassap saya di 012-6922025. Saya jual Produk Tropika Murah khas untuk […]

Produk Tropika bagus ke?

788 Views
Mungkin ada yang tertanya-tanya, “Bagus sangat ke produk Tropika ni?” Sebelum saya jawab soalan ni, saya nak tanya, sebagai ibu bapa, penting tak keselamatan dan kesihatan anak-anak? Jika korang jawab YA.. maka itulah jawapan untuk soalan produk Tropika tadi. Ya, produk Tropika memang bagus untuk anak-anak. “Eh? Apsal pulak bagus? Produk lain tak bagus ke?” […]

Review Susu Kambing Nina Kameng

904 Views
Alhamdullilah, dikala umur Adam 21 bulan, Adam dah boleh terima fm. So, kiranya saya dah berjaya wean off Adam. Susah tak nak wean off Adam? Jawapan saya susah sebab Adam tak leh terima  formula milk (fm), sistem penghadaman dia tak leh terima  fm. Everytime Adam minum fm, lepas 5-10 minit mesti dia muntah-muntah. Kalau dah […]

Play Tent untuk Adam

728 Views
Semalam, masa tengah berfb, tetiba nampak katelog Tesco. Belek punyer belek, eh! eh! ada play tent murah la… Memang teringin sangat nak beli tent mainan untuk Adam. Tapi tak jumpa yang murah.. kalau ada pun yang kat Ikea rega RM49.90. Uih..kategori mahal jugak lar bagi mummy Adam. Biasanya standard price tent mainan ni RM80 keatas. […]

Minyak Zaitun untuk Memasak

6652 Views
Saya guna minyak zaitun everytime saya sediakan makanan untuk Adam. Untuk goreng/tumis sayur pun saya guna minyak zaitun gak. Reason dia? Minyak Zaitun ni banyak khasiatnya. Tapi sebab dia mahal dari minyak masak biasa, so saya guna utk makanan Adam ngan tumis/goreng sayur jer. Kalau untuk masak lauk keluarga, saya guna minyak masak biasa jer. […]

Produk Bayi Tropika

2138 Views
Masa lahir, rambut Adam lebat. Lepas doktor keluarkan Adam dari perut, nampak nurse bawak Adam untuk bersihkan dia. Benda pertama yang saya nampak jelas, rambut Adam yang lebat. Tapi, lepas cukur, rambut Adam jadi tak berapa nak lebat. Jarang-jarang gitu. Nampak kulit kepala dia. Rasa kesian sangat kat dia. Tanya group gojes blogger kt fb, diorang […]

Rolled Oat – Menu Baru Adam

3960 Views
Assalamualaikum.. Adam ni kan, hari-hari makan bubur nasi. Kesian pulak. So nak lar tukar menu Adam. Tukar menu omputih pulak. Nak bagi oat. Gigih google resepi makanan baby yang guna oat, ada yang guna instant oat, ada yang rolled oat.. tak kisah kot yang mana satu, tapi saya pilih rolled oat. Apa beza instant dengan […]

Alergi oh alergi

920 Views
Adam ada alergi. Alergik kentang ngan ayam. Kalau bagi dia makan kentang ngan ayam, sure akan timbul ruam. Memula ruam kat mulut, then merebak kat pipi, pastu nanti terus ke leher sampai dada! haih~~ Bila dah ruam tu, memang Adam moody jer lar, sambil tangan tu tergaru-garu kawasan ruam tuh. Kesian +susah hati tengok Adam […]