Kentang Putar untuk Adam

671 Views
Asyik sumbat bubur nasi jer kat Adam, sekali sekala Adam pun nak rasa menu lain pulak. So, saya bagi dia kentang putar..bukan kentang lenyek yer..kentang putar. Sebab saya putar kentang  guna blender. Hehe. Cara nak sediakan kentang putar untuk Adam. 1. Kupas kentang, potong kecik dan rebus sampai empuk 2. Blend (putar) kentang yang dah […]

Bubur Nasi Untuk Adam

2312 Views
Kekdah nak buat bubur nasi untuk Adam. Memula, sediakan stok beras untuk Adam. Basuh beras dan keringkan (biasanya saya buat satu pot). Kalau boleh basuh beras jangan lebih dari 2 kali. Hilang vitamin kat beras tu kalau basuh banyak kali – nurse kat KK bagitau. Blend beras tersebut – guna blender kering Simpan dalam peti […]

Adam’s First Solid Food

527 Views
Adam dah 6 bulan, dah boleh bagi dia makan solid food. Makanan pertama yang saya suap kat adam – betik. Kenapa betik? Err..sebab betik kan buah, senang dihadam. Banyak serat, senang dicerna. Usus Adam tak pernah lagi proses makanan sendiri, so bagi makan benda senang hadam dulu lah. Takder la terkejut usus Adam nanti. Bagi […]

Survey ‘kereta’ Adam

627 Views
Daddy.. Adam nak dua-dua boleh? Haih.. tataw nak pilih mana satu..dua-dua berkenan. Tapi boleh beli satu jer.. Nak buat apa beli dua..yang leh guna menatang ni Adam sorang jer. Kalau walker ni besar, leh lar beli dua, satu untuk Adam..satu untuk Mummy Adam..leh main race ngan Adam.. wakakaka. Pilih punyer pilih, belek punyer belek, test […]

Wet tissue or toilet paper?

561 Views
Adam nak masuk 6 bulan dah.  And Adam still kerap berak. Dalam sehari 4 atau 5 kali dia berak..Eh! kasarnya bahasa. Kita guna poo poo lah. Ok..rephrase balik.. Adam akan poo poo 4 atau 5 kali dalam sehari . Banyak kan.. memula tu risau gak. .. So, during checkup, saya tanya doktor, and she said […]

Beri air kosong/masak pada bayi?

1350 Views
“Jangan beri air kosong/masak kepada bayi dibawah umur 6 bulan” Statement ni banyak ditampal kat klinik dan hospital kerajaan. Eh! Kenapa tak boleh? 88% susu ibu adalah air, so dah tak perlu beri air kosong kat baby Usus bayi bawah 6 bulan belum matang sepenuhnya, kalau bagi air kosong kat bayi, usus dia kena kerja […]

Tambah susu badan

1526 Views
Assalamualaikum Kenapa asyik citer pasal milk booster je? Takder citer lain ke? Isk..isk..isk.. Before this kan saya citer, baby Adam susah tidur, pastu berat dia naik tak banyak. My family and friends kata, maybe baby lapar..sebab tu susah tidur.. Bila baby tak cukup tidur, dia meragam pulak. Macam mana dia nak gemuk? Tak cukupkah susu […]

Minyak Telon ke Minyak Yuyi?

5700 Views
Baby Adam selalu kentut-kentut. Kuat pulak tu. Pastu kadang-kadang kentut dia panjang..Prroootttttt!! Tu belum kira yg macam keretapi lagi..proot proot proootttt! Ish..tak senonoh betul. Banyak angin sangat ke dalam perut Adam nih? Huhu. So, saya sapu lar minyak telon kat dada, perut dan kaki Adam, untuk cegah/kurangkan angin dalam badan Adam.  Saya guna minyak telon […]

Rocker vs Cradle

2599 Views
Baby Adam susah nak tidur. Bila baby susah tidur, saya dan En Suami susah hati. huhuhu. Sepatutnya baby banyak tidur kan..but not for baby Adam. Siang biasanya dia tidur dalam 1-2 jam jew. Malam paling lama 4 jam. In the end, baby Adam jadi cranky sebab tak cukup tidur. Meragam jew. Itu tak kena, ini […]

Salam Kenal dari Adam Zafrie

1172 Views
salam.. Alhamdullilah, Adam Zafrie bin Ahmad Safwan dilahirkan pada 3 June 2012, 12.42am bersamaan 13 Rejab 1433 Hijrah. Tengah-tengah malam. Orang lain tengah syok tido, saya tengah sibuk nak keluarkan baby. hehe. So, this is the boy yang susah sangat nak kuar dari perut mummy dia.. Pengalaman bersalin saya? Sadis! Pendek cerita, saya ‘lari’ dari […]

Saya mahu nursing pillow

950 Views
Assalamualaikum.. Nak tahu tak? Saya mahu nursing pillow. Saya belum ada nursing pillow sebab dulu saya rasa benda ni kehendak, bukan keperluan.  Tapi lepas baca review sana sini, saya rasa nursing pillow adalah satu keperluan. Majoriti kata nursing pillow mampu memudahkan dan membantu ibu untuk menyusukan terutamanya semasa berpantang. Memudahkan ibu dan baby juga selesa. Time pantang […]

Mom and Baby Expo 2012

654 Views
Hari ni ada Mom and Baby Expo kat Mid Valley lagi. Tapi saya tak pergi pun. Jauh. Saya dok kat Utara Semenanjung. Macam tak masuk akal pulak nak habis masa, tenaga dan wang semata-mata gi expo nih. Kandungan pun dah masuk 9 bulan..tak larat la nak dok dalam keta lama-lama nih. Sakit pingang ngan bontot! […]