Bila Adam Demam

1187 Views
Adam jarang demam. Alhamdullilah. Tapi bila Adam demam, mummy dan daddy Adam memang jadi panik, kalut, kelam kabut, tataw nak buat apa. Last week Adam demam 4 hari. Mummy dan Daddy Adam susah hati, tak keruan. Masa 1st day Adam demam, Adam asyik merengek jer masa tidur. Pegang badan dia, rasa panas.. Check suhu, 37. […]

Alergi oh alergi

920 Views
Adam ada alergi. Alergik kentang ngan ayam. Kalau bagi dia makan kentang ngan ayam, sure akan timbul ruam. Memula ruam kat mulut, then merebak kat pipi, pastu nanti terus ke leher sampai dada! haih~~ Bila dah ruam tu, memang Adam moody jer lar, sambil tangan tu tergaru-garu kawasan ruam tuh. Kesian +susah hati tengok Adam […]

Adam’s First Solid Food

527 Views
Adam dah 6 bulan, dah boleh bagi dia makan solid food. Makanan pertama yang saya suap kat adam – betik. Kenapa betik? Err..sebab betik kan buah, senang dihadam. Banyak serat, senang dicerna. Usus Adam tak pernah lagi proses makanan sendiri, so bagi makan benda senang hadam dulu lah. Takder la terkejut usus Adam nanti. Bagi […]

Macam mana rupa Adam keluar ikut ‘tingkap’

698 Views
Masa lahirkan Adam, saya tak nampak macam mana Adam keluar, sebab ada kain yang tutup. Bila tengok video nih, baru tahu.. oo..cenggitu rupanya Adam keluar ikut ‘tingkap’. Hihihi. This is a good video explaining why and how Cesarean Section is done.

Beri air kosong/masak pada bayi?

1350 Views
“Jangan beri air kosong/masak kepada bayi dibawah umur 6 bulan” Statement ni banyak ditampal kat klinik dan hospital kerajaan. Eh! Kenapa tak boleh? 88% susu ibu adalah air, so dah tak perlu beri air kosong kat baby Usus bayi bawah 6 bulan belum matang sepenuhnya, kalau bagi air kosong kat bayi, usus dia kena kerja […]

Tambah susu badan

1526 Views
Assalamualaikum Kenapa asyik citer pasal milk booster je? Takder citer lain ke? Isk..isk..isk.. Before this kan saya citer, baby Adam susah tidur, pastu berat dia naik tak banyak. My family and friends kata, maybe baby lapar..sebab tu susah tidur.. Bila baby tak cukup tidur, dia meragam pulak. Macam mana dia nak gemuk? Tak cukupkah susu […]

Milk Booster Drink

3410 Views
Assalamualaikum Rasanya ramai yang tahu baby boy kuat menyusu… Baby Adam macam tu lar..asyik menyusu jer keja dia. Suka ngempeng. Kadang-kadang saya risau, cukup ke susu saya untuk baby Adam?  Baby Adam baru 2 bulan..dah kuat minum macam nih. Belum 3 bulan..4 bulan lagi.. Semakin dia membesar, semakin banyak susu yang dia perlukan. Aiyaya! Kena […]

Ingin kurus kembali?

347 Views
Semasa mengandungkan  Adam, saya asyik merungut saya gemuk kan. Badan naik macam di pam-pam. “Dah macam tong drum“. Ni ayat mak saya. huhuhu. Total kenaikan berat badan saya before Adam lahir adalah 17kg. But now, berat badan saya turun 13kg. Alhamdullilah. Nak tahu rahsianya? Shh! Jangan kecoh-kecoh tau. Rahsianya adalah…Jeng! Jeng! jeng (sound effect perlu […]

Review Set Bersalin Tanamera

3685 Views
Assalamualaikum Ada yang tanya pasal set bersalin Tanamera. Ok ke tak? Jujurnya, saya tak leh nak bagi review penuh pasal produk ni sebab saya tak ikut cara penggunaan produk-produk Tanamera tu 100% and ada yang saya tak guna langsung. Reason: tak sempat. Sebab,16 hari pertama lepas bersalin, saya berpantang sendiri dengan bantuan En Suami sahaja. So, this […]

Dah turun darah

4169 Views
Akhirnya datang juga tanda-tanda baby nak keluar. Semalam, around pukul 1 tengah hari, keluar darah. Tapi sikit jer. So, decide nak gi hospital lepas zohor. Anehnya, lepas saya mandi and solat Zohor, darah tak keluar pulak. So, decide tunggu sampai petang. Tunggu punya tunggu sampai tertidur. Tapi tak keluar darah pun.  Haih~~ So, by 6pm, […]

38 minggu suda

724 Views
I am already 38th weeks pregnant. Bak kata orang..dah tengah tunggu hari je ni. Tapi rasanya, lambat lagi baby keluar. Sebab, lom ada tanda-tanda nak bersalin.  Maybe baby lom sedia and seronok dok dalam perut. Takperlah. Yang penting baby sihat. Selagi doktor kata lom overdue, saya ok jew. Checkup kat KK pun, nurse kata ok..so […]

Bersalin di GH ke private hospital?

1591 Views
Saya ada citer yang saya pernah wat chekup ngan Dr. Annuar Husainy, pakar O & G kat hospital PMC Alor Setar kan. Doktor ni memang bagus. Puas hati wat checkup ngan dia. Kalau kita tanya apa-apa, dia akan explain ngan detail. Time scan baby, dia akan bagitau ini jantung baby, kepala baby, kaki baby, perut […]