Newborn Baby Tak Mahu Menyusu?

2949 Views
Newborn Baby Tak Mahu Menyusu? Flashback mode. Tadi somi mesej, bagitahuΒ Β anak kawan dia jaundice. Pastu tak nak minum susu badan. Terus terkenang waktu Adam baru lahir dulu. Sama! Masa Adam baru lahir dulu, Adam tak mahu menyusu badan. Ni gara-gara nurse kat hospital tempat lahirkan Adam dulu gi sumbat botol susu kat Adam lepas Adam […]

Bila Adam Demam

1437 Views
Adam jarang demam. Alhamdullilah. Tapi bila Adam demam, mummy dan daddy Adam memang jadi panik, kalut, kelam kabut, tataw nak buat apa. Last week Adam demam 4 hari. Mummy dan Daddy Adam susah hati, tak keruan. Masa 1st day Adam demam, Adam asyik merengek jer masa tidur. Pegang badan dia, rasa panas.. Check suhu, 37. […]

Beri air kosong/masak pada bayi?

1772 Views
“Jangan beri air kosong/masak kepada bayi dibawah umur 6 bulan” Statement ni banyak ditampal kat klinik dan hospital kerajaan. Eh! Kenapa tak boleh? 88% susu ibu adalah air, so dah tak perlu beri air kosong kat baby Usus bayi bawah 6 bulan belum matang sepenuhnya, kalau bagi air kosong kat bayi, usus dia kena kerja […]