Misi mencari maternity blouse

1640 Views
Assalamualaikum.. Post sebelum ni saya cerita saya beli baju maternity kat Times Square dan beli online kat Summerglitz kan? Yang hasilnya, dua-dua baju tak boleh pakai.  Yang beli kat Times Square tu kecik sangat, yang beli online tu besar sangat. So, jual jer dua-dua helai baju tuh. Ada yang nak beli? Leh refer sini dan sini. […]

Maternity dan Nursing Blouse Untuk Dijual

1383 Views
Assalamualaikum.. Last week, saya beli maternity/nursing blouse dengan maternity jeans online. Beli dekat Summerglitz.  Website ni memang banyak jual baju mengandung, baju menyusu, seluar mengandung, nursing bra dan macam-macam  lagi lah. Asalnya saya cuma nak beli maternity jeans jer, sebabnya leceh lar pakai skirt. Kalau naik turun tangga, asyik terpijak kain jer. So beli lar seluar […]

Ujian Air Gula MGGT

2152 Views
Assalamualaikum Pagi ni saya buat ujian air gula – Modified Glucose Tolerance Test (MGGT). Ujian ni untuk mengesan penyakit kencing manis semasa hamil- Gestational Diabetes Mellitus (GDM). Antara ibu hamil yang berisiko dapat GDM ni: berat badan berlebihan sebelum hamil (dengan BMI lebih daripada 30); pernah melahirkan bayi besar dengan berat 4kg atau lebih; pernah menghidap GDM dalam kehamilan sebelum ini; sejarah […]

Dian’z Vit C & E

3489 Views
Assalamualaikum.. Hari ni saya tak berapa banyak kerja, mood malas pun tengah tidur agaknya. Jadi leh lar update blog kejap. Hehehehe..  Saya nak citer pasal supplement yang saya ambil untuk preggy kali kedua ni.. Dulu masa mengandungkan Adam, saya makan supplement yang KK Jitra bagi jer. Banyak jugak lar supplement yg nurse KK bagi; asid […]

Second checkup for second baby

1396 Views
Assalamualaikum… Semalam, 1 April 2015.. hari bermulanya GST. Tapi tak nak lar citer pasal GST. Tak best powm. Semalam, saya gi checkup adik baby dalam perut ni haa.. Second checkup. Masa first checkup, buat kat KK Kerajaan. Kali ni gi checkup dekat klinik swasta jer. Bukan sebab banyak duit ke apa.. Tapi..saya agak kecewa dengan servis KK […]

Kenangan 1st trimester untuk 2nd pregnancy

1005 Views
Assalamualaikum.. Usia kandungan dah pertengahan 2nd trimester, tapi tak banyak yang saya kongsikan kat sini. Haih.. Masa mengandungkan Adam dulu, kemain rajin update cerita pregnant, tapi kali ni.. Kesian adik baby.. mummy asyik tangguh-tangguh jer nak jot down experience 2nd pregnancy adik baby.. pastu  lupa. Tsk! OK.. sementara mood mengupdate tengah membuak-membuak, meh kita imbas kembali kenangan […]

My 2nd Pink Book

2330 Views
Assalamualaikum.. Pagi ni saya bukak buku pink kedua saya… hehe. Kot-kot ada yang tak paham or tak tahu, buku pink ni buku untuk ibu-ibu mengandung. Yup, sekarang saya tengah hamil anak kedua. Dah nak masuk 11 minggu pun. Alhamdullilah.. InshaAllah September nanti, Adam akan dapat adik baby.:) Saya dapat tahu saya pregnant masa Januari lepas. Masa […]

Dah turun darah

5316 Views
Akhirnya datang juga tanda-tanda baby nak keluar. Semalam, around pukul 1 tengah hari, keluar darah. Tapi sikit jer. So, decide nak gi hospital lepas zohor. Anehnya, lepas saya mandi and solat Zohor, darah tak keluar pulak. So, decide tunggu sampai petang. Tunggu punya tunggu sampai tertidur. Tapi tak keluar darah pun.  Haih~~ So, by 6pm, […]

Baby, dah 40 minggu ni…bila mau keluar ha???

3634 Views
Sudah cukup tarikh, tapi baby belum keluar lagi…. Ibu baby? Makin gemuk…. Sementara tunggu baby keluar, hari-hari saya dok belek diri sendiri.. Makin bulat dan tombam. Tak percaya? Sila compare gambar di bawah: Me in Sept 2011. Masa gambar ni diambil, baby dah ada dalam perut. Tapi masa tu saya dan Encik suami belum tahu […]

Tak leh potong rambut time mengandung??

1619 Views
Eh,  tak boleh potong rambut time mengandung nanti bersalin kena bedah? Apakah? Logik kah? Mak saya and mak mertua tak bagi saya potong rambut time mengandung ni, bukan sebab takut nanti saya bersalin kena bedah ke apa.. Bukan sebab tu. Mereka tak bagi saya potong rambut, sebab masa pantang nanti senang nak ikat rambut wat […]

Belum lagi…

977 Views
Cak!! Saya belum bersalin lagi… 🙂 Now I’m 39th weeks pregnant. Kalau ikut EDD, lagi 5 atau 6 hari lagi baby akan kuar… but then again, tanda-tanda nak bersalin tu nan ado. Nurse bilang, lepas tarikh EDD, if baby lom kuar lagi, hari-hari kena gi KK check baby dalam perut.  Maybe kena jumpa doktor sekali.. […]

38 minggu suda

963 Views
I am already 38th weeks pregnant. Bak kata orang..dah tengah tunggu hari je ni. Tapi rasanya, lambat lagi baby keluar. Sebab, lom ada tanda-tanda nak bersalin.  Maybe baby lom sedia and seronok dok dalam perut. Takperlah. Yang penting baby sihat. Selagi doktor kata lom overdue, saya ok jew. Checkup kat KK pun, nurse kata ok..so […]