Panda me

584 Views
Ingat tengok bola tengah-tengah malam jer ke leh ada mata panda? Bakal ibu pun leh dapat mata panda tau. Makin sarat and besar perut nih, makin susah nak tidur malam. Time nak tidur, tak leh tidur menelentang sebab susah nak bernafas. Setakat 5 minit tu ok la..but if more than 5 minutes, mula lar tercungap-cungap. […]

34th weeks

660 Views
Sudah 34 minggu. Total berat bertambah since disahkan mengandung = 13.9kg. Saya sudah gemuk.  Haih~~ Nurse kata, by 40th weeks, total berat yg naik sepatutnya  12.5kg sahaja, tp saya baru 34 minggu dah terlebih berat macam nih. 6 weeks to go before bersalin. Agak-agak baper la berat saya time nak bersalin nanti.. Patutla jalan sikit […]

Kembang di sana sini

492 Views
Fuh! lama tak update blog. Ngapain ya? Isk isk isk. Anyway, currently (8 months pregnant) not only my feet is swollen but my fingers too. Seriously, jari-jari tangan pun bengkak sampai tak leh nak genggam tangan kuat-kuat. Sakit!  Terutamanya lepas bangun tidur di pagi hari. Bangun pagi, dengan rambut panjang mengurai mengerbang macam cik ponti, […]

Maternity Shoot

1185 Views
Posing-posing time nak masuk 8 bulan mengandung ni memang penat..tapi berbaloi. Sebab ia akan jadi kenangan untuk saya, En Suami dan soon-to-be-born baby. Kalau orang lain, siap ada diari,  ada jurnal harian time mengandung.. tapi saya yang malas ni, takder. Menyesal pulak tak jot down every single moments and experience during my first pregnancy nih. […]

‘Nikmatnyer’~~

855 Views
Sangat ‘nikmat’ rasa itu.. waktu menaip ni pun, rasa ‘nikmat’ itu masih terasa. Kalau ikut experience lepas, 3 hari akan datang pun still rasa lagi nih. Huhuhu.. Apakah rasa ‘nikmat’ itu? ‘Nikmat’ disini adalah apabila disuntik dengan suntikan ATT atau dalam Bahasa Malaysia suntikan kancing gigi. Sakit wokei! This is my second shots.  Nasib baik […]

Erm..mengidam ke ni?

719 Views
Tutti Frutti sedap kan..kan..kan.. [gulp] telan air liur jap. Serius, saya sangat teringin makan tutti frutti..tp tak sure ni dikategorikan mengidam ke tak? Sebab nyer..kalau tak makan tu, takder la sampai mimpi-mimpi, mengigau-ngigau, apatah lagi pagi petang siang malam terbayang-bayang. Makan tak kenyang-kenyang, mandi tak basah (er, mandi tak basah tu mcm mana ha?). Tidak. […]

Stretch Mark Ketika Hamil

3120 Views
Assalamualaikum Ibu-ibu  yang baca ni, ada stretch mark tak? Ala, janganla malu malu nak mengaku. Sebabnya, stretch mark  ketika hamil terutamanya dibahagian perut  ni memang normal. Tapi, tak semestinya kita tak boleh cegah stretch mark ni tau. Oleh sebab saya sayangkan kulit perut saya, langkah-langkah pencegahan harus diambil. Bak kata omputih “Prevention is better than cure“. […]

Ayuh kita bersenam..Come on!

502 Views
Ayuh ibu-ibu yang mengandung, kita bersenam. Kat sini saya nak share video senanam ringkas yang saya jumpa kat youtube. Duration senaman ni lebiy kurang 30 minit. Senaman dia ringkas, dan tidak terlalu berat. Sesuai untuk ibu-ibu dalam trimester kedua – yang tengah sarat bawak perut. Masa mula-mula nak buat senaman ni, rasa sceptical lar jugak. […]

NeuroGain PB

10509 Views
Sejak mengandung ni, saya memang suka bloghopping and blogshopping juger. Tapi saya tak mo citer pasal shopping disini. Tu cerita lain. Saya nak cerita tentang NeuroGain PB – hasil saya lompat-lompat blog dan forum ibu-ibu mengandung. NeuroGain PB ni Dietary Supplement yang sesuai diambil oleh wanita mengandung dan yang menyusukan anak. Macam mana ghupa dia? […]

Weight Gain

1228 Views
Ini bukan iklan Weight Gain -produk tambah berat badan jenama Appeton tu yer. Bukan. Ni saya nak ceghita pasal saya yg gaining weight secara tidak beragak-agak time mengandung nih. Masa memula saya mengandung, berat saya adalah dibawah paras normal. Nak bagi senang sebut: Underweight. So dapatlah saya sticker kaler hijau kat buku pink saya. And […]

Bleeding

963 Views
Bleeding semasa pregnancy adalah benda yang tidak boleh diambil ringan. Bleeding tu apa? Bleeding tu adalah keluar cairan darah  dari vagina yer..bukan bleeding sebab tangan kena pisau or bleeding sebab digigit/dicakar kucing. Bukan begitu yer. .Ingat yer..istilah bleeding during pregnancy maksudnya keluar cairan darah dari vagina (macam darah period) time mengandung. Kalau kuar cairan lain […]

Kaki ku mula bengkak

1349 Views
Masa kandungan saya 21 or 22 minggu, kaki saya mula bengkak terutamanya kawasan pergelangan kaki. Time tu dah rasa pelik sangat. Eh..baru 5 bulan kaki dah bengkak. Bukankah dah dekat bersalin nanti baru start bengkak kaki. Ni apsal dah bengkak2 lak kaki aku nih. Time ni saya cakap sorang-sorang dalam bilik mandi sebab saya perasan kaki […]