Masa kandungan saya 21 or 22 minggu, kaki saya mula bengkak terutamanya kawasan pergelangan kaki.Β Time tu dah rasa pelik sangat. Eh..baru 5 bulan kaki dah bengkak. Bukankah dah dekat bersalin nanti baru start bengkak kaki. Ni apsal dah bengkak2 lak kaki aku nih. Time ni saya cakap sorang-sorang dalam bilik mandi sebab saya perasan kaki bengak time tengah sabun kaki. Hihihi.

Gambar dibawah bukan kaki saya. Tapi lebih kurang macam ni la keadaan kaki saya time tu:

Sumber gambar dari sini.

After showering, saya mengadu kat Encik Suami. Encik Suami memang install pregnancy application kt hanpon dia, so dia terus check kat application tu. And kat situ memang tulis, start dariΒ  minggu tu, ibu-ibu mengandung mungkin akan mengalami mild swollen feet. Ini disebabkan pengumpulan cecair [liquid] dibahagian kaki akibat bla..bla…bla [tak ingat dah apa application tu tulih] Fuh…lega. Ingatkan td tanda-tanda nak beranak dah. Seram tau.

Masuk jer kandungan 24 minggu, gi checkup kat KK(klinik Kesihatan) for monthly checkup. Nurse kat KK dah siap tulis tarikh for every checkup appointment. So, kita pergi jer lar kan. Time nurse tu check, dia perasan, kaki saya bengkak.

Nurse pun tanya: Kaki adik ni bengkak ke?

Saya jawab:Ha’ah nurse. Dah 2 minggu bengkak dah ni.

Nurse tanya lagi: Kiri kanan yer bengkak?

Saya jawab lagi: Ha’ah.

Nurse tu terus tick kat column edema dalam buku pink tu ngan pen kaler merah. Aik. Apsal pen merah pulak. Kalau pen merah ni biasanya untuk benda-benda yang kena diambil perhatian jer. Tak normalkah kakiku bengkak nih. Isk!

Nurse: Berat badan awak pun naik 2.7kg dalam masa sebulan. Untuk kandungan berusia 6 bulan, sepatutnyaΒ  naik 2kg jer sebulan. Dah extra 700gm dah ni. Bla bla bla..[nurse pun start bagi ceramah tentang penjagaan pemakanan]. Huhuhuhu.

Again, nurse tu tulis dalam buku pink tu, gain extra 700gm/month guna pen merah. Haih~~

Lepas tu saya kena jumpa doktor pulak. Kali ni Encik Suami masuk sekali. Time check ngan nurse tadi, En. Suami tunggu kat luar bilik jew. Then, doktor tu tengok la kat buku pink tu, ada tick kaler merah kt column edema. So, doktor pun check kaki.

Doktor: Ni, kaki bengkak ni, sejak bila?

Saya: Lebih kurang 2 minggu lepas doktor.

Doktor: Bengkak sikit nih. Berat badan awak pun naik extra 700gm dalam masa sebulan Kalau ikutkan history awak kat buku ni, berat badan awak ni memang naik mendadak yer. Selera makan dia ni bertambah2 ke?. [time ni doktor tanya En, Suami]

En. Suami:Tak lah. dia ni makan sikit jer. Tak banyak pun.

Saya: Saya makan tak banyak doktor. Tataw la kenapa berat naik mendadak sangat.

Doktor: BP (blood pressure) awak ni ok..maybe berat badan awak ni naik mendadak sebab sebelum ni awak underweight kan. So maybe badan awak tengah nak stabilkan berat badan. So, tak payah bimbanglah.Kaki bengkak ni maybe disebabkan cecair berkumpul kat situ. Lepas ni kalau awak duduk, cuba tinggikan kaki tu. bla..bla..bla..[ tak ingat dah doktor kata apa.]

Dipendekkan cerita, kaki bengak saya adalah tidak merbahaya. Maybe nurse tu tick dengan kaler merah sebab dia risau kalau saya ni ada penyakit lain. Yer la, berat badan naik mendadak, pastu kaki bengkak pulak. Then, bila doktor check, she said its ok sebab BP saya normal.

So now, everytime I sit down depan PC, saya akan letak kaki tinggi sikit, letak atas CPU ke…atas kerusi kecik ke.. Kalau tengok TV pun sama..letak kaki tinggi-tinggi. Lagi satu tips, time tidur, cuba tidur/baring mengiring ke sebelah kiri untuk melancarkan peredaran darah. Yang ni, susah sikit saya nak buat sebab saya tak biasa tidur mengiring terutama mengiring ke kiri and baby akan tendang-tendang perut dengan sangat kuat everytime saya baring mengiring. Maybe baby pun tak selesa. Cian baby.. Alhamdullilah, kini kaki saya dah kurang sikit gebunya..hihi.

Tip-tips lain bagi mengurangkan puffines for swollen feet:

  • Put your feet up whenever possible. At work, it helps to keep a stool or pile of books under your desk. At home, lie on your left side when possible.
  • Don’t cross your legs or ankles while sitting.
  • Stretch your legs frequently while sitting: Stretch your leg out, heel first, and gently flex your foot to stretch your calf muscles. Rotate your ankles and wiggle your toes.
  • Take regular breaks from sitting or standing. A short walk every so often will help keep your blood circulating.
  • Wear comfortable shoes that stretch to accommodate the swelling.
  • Don’t wear socks or stockings that have tight bands around the ankles or calves.
  • Try waist-high maternity support stockings. Put them on before you get out of bed in the morning so blood doesn’t have a chance to pool around your ankles.
  • Drink plenty of water. Surprisingly, this helps your body retain less water.
  • Exercise regularly, especially by walking, swimming, or riding an exercise bike. Or try a water aerobics class β€” immersion in water may temporarily help reduce swelling, particularly if the water level is up near your shoulders.
  • Eat well, and avoid junk food.

Sumber diambil dari sini.

Kawan-kawan yang ada masalah bengkak kaki ketika hamil, boleh cuba sapu krim Dalana dari Herbasuci ni. Insya Allah boleh kurangkan rasa sakit kat kaki tu.

Krim Dalana- Krim perlu ada untuk wanita hamil

Krim Dalana- Krim perlu ada untuk wanita hamil