Assalamualaikum

Ada masalah bibir sensitif macam saya ke? Bibir saya ni jenis super sensitif. Orang yang ada masalah bibir sensitif, kena guna lip balm khas untuk bibir sensitif. Saya guna Lip Balm Eucerin Lip Aktiv.

Bibir saya ni, sensitif sangat dengan keadaan cuaca. Bila cuaca panas atau sejuk, bibir saya akan jadi pedih dan kering menggelupas. . Bila dibiarkan, bukan setakat pedih, bibir saya akan jadi bengkak dan gatal. Sengsara sangat sangat-sangat.

Dulu bibir saya ni jenis yang kering jer. Jadi memang kena selalu pakai lip balm. Tapi dulu saya guna lip balm biasa jer lah. Sejak duduk Kedah yang panas ni, semakin teruk keadaan sensitif bibir saya.. Sapu lip balm pun, sama jer.

Sebab tersiksa sangat, saya pergi jumpa doktor. Doktor just advise guna medicated lip balm yang khas untuk bibir sensitif. Dia ada la rekomen satu brand. Apa ntah nama brand tu, tak ingat dah. Tapi mahal sangat. Dekat seratus harga dia. Susah nak cari pulak tu. Malas la nak beli online. Lambat.  Jadi saya google lah Lip Balm lain untuk bibir sensitif. Ramai yang kata Lip Balm Eucerin ni elok. Jadi saya try la Lip Balm Eucerin ni.

lip balm eucerin

lip balm eucerin 2

Alhamdullilah, so far, Lip Balm Eucerin ni membantu sangat-sangat. Bila bibir start pedih, cepat-cepat saya  sapu lip balm ni. Fuh.. Lega. Dalam sehari, lebih kurang 7-8 kali saya sapu lip balm ni. Kedah ni kan panas, jadi bibir saya cepat pedih, memang kena selalu sapu Lip Balm ni.

Lepas tu kan, sejak guna Lip Balm Eucerin ni, bibir saya dah kurang gelap. Dulu bibir saya gelap tau. Tapi sekarang, makin nampak pinkish gitu. Jadi bila keluar rumah, biasanya saya keluar rumah pakai lip balm jer. Sesekali jer saya sapu lip tint. Saya tak guna lipstik sebab bibir saya memang tak boleh pakai lipstik. Makin teruk jadinya. Cuma boleh pakai lip tint jer. Tu pun mesti sapu lip balm dulu.

Ni warna bibir saya. Pakai lip balm jer tau. Langsung tak pakai lipstik ataupun apa2 makeup. Naked face jer nih

Ni saya pakai lip balm jer. Bibir saya tak nampak gelap sangat kan.  Muka saya pun pakai moisturizer jer tu.  Naked face.

Ha.. Lagi satu, Lip Balm Eucerin  ni ada spf5. Boleh protect bibir dari sinar uv merbahaya. Walaupun sikit jer spf dia, tapi ok lar dari tak ada langsung kan..

Lip Balm Eucerin ni ada dijual kat Watson & Guardian. Harga normal rasanya Rm21.90.  Watson dan Guardian kan selalu jer ada sale. Saya beli biasanya masa ada sale, jadi dapat la 15%-20% diskaun.

Dah 4 bulan saya guna lip balm ni. Untuk yang ada masalah bibir sensitif macam saya, saya sangat sangat rekomen guna lip balm Eucerin Lip Aktiv ni.

P/s: Ni bukan review berbayar tau.  Bukan gift review, bukan paid review. Lip balm ni saya beli sendiri. Saya share pasal lip balm ni untuk orang yang ada masalah bibir sensitif macam saya.