Baby Adam selalu kentut-kentut. Kuat pulak tu. Pastu kadang-kadang kentut dia panjang..Prroootttttt!! Tu belum kira yg macam keretapi lagi..proot proot proootttt! Ish..tak senonoh betul. Banyak angin sangat ke dalam perut Adam nih? Huhu.

So, saya sapu lar minyak telon kat dada, perut dan kaki Adam, untuk cegah/kurangkan angin dalam badan Adam.Β  Saya guna minyak telon cap Nyonya Maner ngan cap Bebiku.. Minyak telon ni tak panas..hangat sikit jew. Hangat manja-manja gitew.

Saya pernah try minyak Yuyi Cap Limau, tapi saya rasa tak sesuai lar untuk baby Adam, sebab minyak ni panas. Lepas sapu minyak tu kat badan Adam, tangan saya rasa pijar. Eh? Pijar tu apa? Cer try ramas cili guna tangan, lepas tu akan rasa panas-panas pedih kat tangan kan..tu lar rasa pijar. Kalau tangan saya pun rasa pijar, apata lagi kulit Adam yang nipis tuh.. tsk!.Β  En suami pernah try sapu minyak Yuyi ni kat perut dia sebab masuk angin, then En Suami kata “Minyak ni panas la, kenapa kat iklan TV tu kata untuk bayi pulak?. Panas ni.” Saya pun jawab..”ntah“.

Makcik saya dulu guna minyak Yuyi ni untuk anak dia..dia kata ok jew… Anak dia tak pernah kembung perut sebab dia guna Minyak Yuyi. Makcik saya kata minyak Yuyi ni ada dua jenama, satu cap Limau, satu lagi cap Singa.. dia kata yang cap singa tu lagi panas, cap limau tak panas..tapi yang saya beli ni cap Limau la..panas jugak..huhu. Tataw lar yang cap Singa tu panas macam mana.. Apa-apapun, saya tak sampai hati nak sapu minyak Yuyi ni kat baby Adam. Dah pernah try, pastu baby Adam merengek jer.. kesian dia.. Takperlah, saya guna minyak telon jer lar.

dari kiri: Minyak Telon Bebiku, Minyak Telon Nyonya Maner dan Minyak Yuyi cap Limau

Terbaru, krim herba bayi Tropika. Krim ni fungsi dia sama macam minyak telon, tapi dia dalam bentuk krim. Minyak telon kan dalam bentuk cecair, mudah tumpah, kadang-kadang bila tuang kat tapak tangan, terlajak tuang, melimpah sana sini. If guna krim herba ni, senang, just colek sikit, then gosok kat perut atau tapak kaki anak. Takder tumpah-tumpah.

Antara Kegunaan Krim Herba Telon Tropika

Antara Kegunaan Krim Herba Bayi Tropika

Baby Herbal Cream Tropika ni dibuat dari bahan-bahan herba yang tak panas, sesuai untuk kulit bayi dan kanak-kanak.

Yang penting, halal! Paling best, krim ni leh guna ganti vicks. Kalau anak selsema atau batuk-batuk, leh sapu krim ni kat dada ata belakang badan untuk redakan kahak ngan mukus dalam badan. InsyaAllah berkesan.

Krim Herba Bayi Tropika (2 in 1). Tak yah dah susah-susah beli minyak telon ngan vicks. Satu krim jer dah mencukupi. πŸ™‚

Kalau nak beli baby herbal cream Tropika ni boleh sms/whatspp 012-692 2025. InshaAllah ada harga diskaun.