Review Set Bersalin Tanamera

3685 Views
Assalamualaikum Ada yang tanya pasal set bersalin Tanamera. Ok ke tak? Jujurnya, saya tak leh nak bagi review penuh pasal produk ni sebab saya tak ikut cara penggunaan produk-produk Tanamera tu 100% and ada yang saya tak guna langsung. Reason: tak sempat. Sebab,16 hari pertama lepas bersalin, saya berpantang sendiri dengan bantuan En Suami sahaja. So, this […]

Rocker vs Cradle

2599 Views
Baby Adam susah nak tidur. Bila baby susah tidur, saya dan En Suami susah hati. huhuhu. Sepatutnya baby banyak tidur kan..but not for baby Adam. Siang biasanya dia tidur dalam 1-2 jam jew. Malam paling lama 4 jam. In the end, baby Adam jadi cranky sebab tak cukup tidur. Meragam jew. Itu tak kena, ini […]

tak sempat

532 Views
Dah lama tak update blog. Tak sempat. Baby Adam asyik nak ngempeng jer. Apa tu ngempeng? Ala..baby yang nak melekat kat breast jer..bukan nak minum pun..cuma dia nk melekat kat situ jer… Asyik dukung baby Adam jer, sampai dah kuar muscle kat lengan ni ha… Ni pun curi-curi update blog sementara En. Suami dukung baby […]

Pengalaman Bersalin – Part 2

814 Views
Sorry lambat sambung, buzy menyesuaikan diri jadi ibu. Hehe. Continue from part 1. Sabtu (02.06.2012) Jalan sesak dari hospital Sultanah Bahiyah ke PMC. Around 7.30pm baru saya saya sampai PMC.  Di PMC saya explain what happened kat hospital Sultanah Bahiyah and saya request untuk czer. Nurse kat situ kata, saya akan dibawa jumpa Dr Yeoh, […]

Pengalaman Bersalin- Part 1

1146 Views
Hari ni, usia baby Adam Zafrie dah 13 hari. Kadang-kadang rasa tak percaya baby dah keluar dari perut. 41 minggu dok mengusung baby dalam perut, tiba-tiba hari ni baby dalam pelukan pulak. Alhamdullilah. Pengalaman melahirkan baby Adam? Sadis. Kalau boleh macam tak nak ingat balik. Tapi..kalau tak tulis kat sini, nanti lupa pulak. Kesian nanti […]

Salam Kenal dari Adam Zafrie

1172 Views
salam.. Alhamdullilah, Adam Zafrie bin Ahmad Safwan dilahirkan pada 3 June 2012, 12.42am bersamaan 13 Rejab 1433 Hijrah. Tengah-tengah malam. Orang lain tengah syok tido, saya tengah sibuk nak keluarkan baby. hehe. So, this is the boy yang susah sangat nak kuar dari perut mummy dia.. Pengalaman bersalin saya? Sadis! Pendek cerita, saya ‘lari’ dari […]

Dah turun darah

4169 Views
Akhirnya datang juga tanda-tanda baby nak keluar. Semalam, around pukul 1 tengah hari, keluar darah. Tapi sikit jer. So, decide nak gi hospital lepas zohor. Anehnya, lepas saya mandi and solat Zohor, darah tak keluar pulak. So, decide tunggu sampai petang. Tunggu punya tunggu sampai tertidur. Tapi tak keluar darah pun.  Haih~~ So, by 6pm, […]

Saya mahu nursing pillow

950 Views
Assalamualaikum.. Nak tahu tak? Saya mahu nursing pillow. Saya belum ada nursing pillow sebab dulu saya rasa benda ni kehendak, bukan keperluan.  Tapi lepas baca review sana sini, saya rasa nursing pillow adalah satu keperluan. Majoriti kata nursing pillow mampu memudahkan dan membantu ibu untuk menyusukan terutamanya semasa berpantang. Memudahkan ibu dan baby juga selesa. Time pantang […]

Baby, dah 40 minggu ni…bila mau keluar ha???

2577 Views
Sudah cukup tarikh, tapi baby belum keluar lagi…. Ibu baby? Makin gemuk…. Sementara tunggu baby keluar, hari-hari saya dok belek diri sendiri.. Makin bulat dan tombam. Tak percaya? Sila compare gambar di bawah: Me in Sept 2011. Masa gambar ni diambil, baby dah ada dalam perut. Tapi masa tu saya dan Encik suami belum tahu […]

Tak leh potong rambut time mengandung??

1089 Views
Eh,  tak boleh potong rambut time mengandung nanti bersalin kena bedah? Apakah? Logik kah? Mak saya and mak mertua tak bagi saya potong rambut time mengandung ni, bukan sebab takut nanti saya bersalin kena bedah ke apa.. Bukan sebab tu. Mereka tak bagi saya potong rambut, sebab masa pantang nanti senang nak ikat rambut wat […]

Belum lagi…

693 Views
Cak!! Saya belum bersalin lagi… 🙂 Now I’m 39th weeks pregnant. Kalau ikut EDD, lagi 5 atau 6 hari lagi baby akan kuar… but then again, tanda-tanda nak bersalin tu nan ado. Nurse bilang, lepas tarikh EDD, if baby lom kuar lagi, hari-hari kena gi KK check baby dalam perut.  Maybe kena jumpa doktor sekali.. […]

38 minggu suda

724 Views
I am already 38th weeks pregnant. Bak kata orang..dah tengah tunggu hari je ni. Tapi rasanya, lambat lagi baby keluar. Sebab, lom ada tanda-tanda nak bersalin.  Maybe baby lom sedia and seronok dok dalam perut. Takperlah. Yang penting baby sihat. Selagi doktor kata lom overdue, saya ok jew. Checkup kat KK pun, nurse kata ok..so […]