Baby, dah 40 minggu ni…bila mau keluar ha???

3426 Views
Sudah cukup tarikh, tapi baby belum keluar lagi…. Ibu baby? Makin gemuk…. Sementara tunggu baby keluar, hari-hari saya dok belek diri sendiri.. Makin bulat dan tombam. Tak percaya? Sila compare gambar di bawah: Me in Sept 2011. Masa gambar ni diambil, baby dah ada dalam perut. Tapi masa tu saya dan Encik suami belum tahu […]

Tak leh potong rambut time mengandung??

1529 Views
Eh, ┬átak boleh potong rambut time mengandung nanti bersalin kena bedah? Apakah? Logik kah? Mak saya and mak mertua tak bagi saya potong rambut time mengandung ni, bukan sebab takut nanti saya bersalin kena bedah ke apa.. Bukan sebab tu. Mereka tak bagi saya potong rambut, sebab masa pantang nanti senang nak ikat rambut wat […]

Belum lagi…

943 Views
Cak!! Saya belum bersalin lagi… ­čÖé Now I’m 39th weeks pregnant. Kalau ikut EDD, lagi 5 atau 6 hari lagi baby akan kuar… but then again, tanda-tanda nak bersalin tu nan ado. Nurse bilang, lepas tarikh EDD, if baby lom kuar lagi, hari-hari kena gi KK check baby dalam perut. ┬áMaybe kena jumpa doktor sekali.. […]

38 minggu suda

942 Views
I am already 38th weeks pregnant. Bak kata orang..dah tengah tunggu hari je ni. Tapi rasanya, lambat lagi baby keluar. Sebab, lom ada tanda-tanda nak bersalin. ┬áMaybe baby lom sedia and seronok dok dalam perut. Takperlah. Yang penting baby sihat. Selagi doktor kata lom overdue, saya ok jew. Checkup kat KK pun, nurse kata ok..so […]

Bersalin di GH ke private hospital?

1913 Views
Saya ada citer yang saya pernah wat chekup ngan Dr. Annuar Husainy, pakar O & G kat hospital PMC Alor Setar kan. Doktor ni memang bagus. Puas hati wat checkup ngan dia. Kalau kita tanya apa-apa, dia akan explain ngan detail. Time scan baby, dia akan bagitau ini jantung baby, kepala baby, kaki baby, perut […]

Breast Pump and Nursing Pad

1653 Views
Sementara mood blogging datang mencanak-canak, meh kita update blog secara pukal. Now nak citer pasal breast pump and nursing pad. Memula ingat nak beli breastpump lepas bersalin.. (Ceh! semua nk beli lepas bersalin). Bajet konon-konon lepas baby kuar, nak direct feeding jer dulu. Then, kawan-kawan yang dah ada baby pesan, better prepare breast pump before […]

Mom and Baby Expo 2012

865 Views
Hari ni ada Mom and Baby Expo kat Mid Valley lagi. Tapi saya tak pergi pun. Jauh. Saya dok kat Utara Semenanjung. Macam tak masuk akal pulak nak habis masa, tenaga dan wang semata-mata gi expo nih. Kandungan pun dah masuk 9 bulan..tak larat la nak dok dalam keta lama-lama nih. Sakit pingang ngan bontot! […]

Set Bersalin Tanamera

2429 Views
Asyik beli barang baby jer..barang ibu baby pun sama pentingnya kan. Lepas bersalin, ibu baby kena pantang. Berpantang ni bukan setakat jaga makan minum / pakai stoking jer. Banyak benda lain kena amalkan. Kalau tak jaga kang..memang ada kesan jangka panjang. Ramai yang ingatkan saya pasal benda ni…..my sis, friends and sedara mara. Diorang kata..pantang […]

Parcel

706 Views
Today dapat 2 parcel Pos Malaysia hantar. Parcel hasil shopping online. Ngeh ngeh ngeh! Tak sangka dapat dua-dua hari ni sebab beli dari dua seller yang berbeza. Ingatkan dapat minggu depan sebab penghantaran parcel melalui Pos Malaysia ni biasanya dalam 5-7 hari bekerja. Dia tak macam Pos Laju. Kalau Pos Laju dalam 2-3 hari bekerja. […]

Nursing Cover Buatan Sendiri

2960 Views
Assalaualaikum.. Akhirnya..finally, berjaya jugak saya siapkan nursing cover.. Time beli kain, kemain lagi bersemangat. Tapi nak menyiapkan menjahit punya lar malas. Owh..citer saya beli kain untuk buat nursing cover tu ada kat sini. ┬á Inilah hasilnya: Jahitan tak berapa kemas. Orang ‘pandai’ sangat guna mesin jahit..macam ni lar. Senget-senget jahitan. Eii…malu kalau ada yang belek […]

Panda me

663 Views
Ingat tengok bola tengah-tengah malam jer ke leh ada mata panda? Bakal ibu pun leh dapat mata panda tau. Makin sarat and besar perut nih, makin susah nak tidur malam. Time nak tidur, tak leh tidur menelentang sebab susah nak bernafas. Setakat 5 minit tu ok la..but if more than 5 minutes, mula lar tercungap-cungap. […]

Set tilam baby

3142 Views
Assalamualaikum InsyaAllah, tak lama lagi dapat jumpa baby dalam perut. Preparation sambut baby almost complete. Saya dan Encik Suami tak beli banyak sangat barang baby. Yang mana perlu jer kami beli awal. Tu pun sekadar mencukupi. Tak mo beli banyak-banyak. . Yang penting, ada. Lepas baby lahir nanti baru beli lagi. Tambah mana yang kurang. […]