Erm..mengidam ke ni?

595 Views
Tutti Frutti sedap kan..kan..kan.. [gulp] telan air liur jap. Serius, saya sangat teringin makan tutti frutti..tp tak sure ni dikategorikan mengidam ke tak? Sebab nyer..kalau tak makan tu, takder la sampai mimpi-mimpi, mengigau-ngigau, apatah lagi pagi petang siang malam terbayang-bayang. Makan tak kenyang-kenyang, mandi tak basah (er, mandi tak basah tu mcm mana ha?). Tidak. […]

Mandikan bayi

1182 Views
Assalamualaikum… Ewah..tajuk. Macam baby tu dah kuar dari perut jer kan. Ada 3 bulan lagi.. Dah ready ke?? Agagagaga. Since I am a first time mother, maka semua benda yang related to baby is new to me. So, sibuk lar cari tutorial apa-apa kaedah yang boleh dipraktikkan bila bayi dah lahir nanti. Salah satunya, cara […]

Stretch Mark Ketika Hamil

2105 Views
Parut meregang? Apakah? Err..stretch mark tu..kalau translate bukan jadi parut meregang ke? 😛 Ngada-ngada nak translate, guna jer la stretch mark. Stretch mark  ketika hamil terutamanya dibahagian perut memang normal. Yer la, dah kulit kat perut tu meregang, tak mustahil la akan tinggalkan parut kan. Sebab tu kita panggil parut meregang. Oit! tak habis-habis dengan parut […]

Barut baby

1283 Views
Barut bayi penting lagi-lagi for newborn baby. Kenapa penting? Untuk mengelakkan perut baby masuk angin/kembung perut. Ada sesetengah ibu yang pakaikan barut sampai ke dada baby so that dada baby tak sejuk. First time saya beli barut baby, time kakak bersalin dulu. Dia pantang kat umah mak, then dia kena bebel ngan mak sebab barut […]

Masalah angin ketika mengandung

34104 Views
Assalamualaikum.. Masalah angin ketika mengandung ni memang menguji stamina sungguh kan. Eh! ni bukan angin ribut atau angin moody tuh. Ni masalah angin dalam badan. Hui~~ sekali dia datang..menonggeng-nonggeng sakitnya. Before kawin dulu, saya memang ada masalah gastrik dan angin. Tapi tak kerap. Biasanya gastrik ni sakit perut kan, tapi, kadang-kadang angin gastrik ni akan berkumpul […]

Ayuh kita bersenam..Come on!

353 Views
Ayuh ibu-ibu yang mengandung, kita bersenam. Kat sini saya nak share video senanam ringkas yang saya jumpa kat youtube. Duration senaman ni lebiy kurang 30 minit. Senaman dia ringkas, dan tidak terlalu berat. Sesuai untuk ibu-ibu dalam trimester kedua – yang tengah sarat bawak perut. Masa mula-mula nak buat senaman ni, rasa sceptical lar jugak. […]

NeuroGain PB

8866 Views
Sejak mengandung ni, saya memang suka bloghopping and blogshopping juger. Tapi saya tak mo citer pasal shopping disini. Tu cerita lain. Saya nak cerita tentang NeuroGain PB – hasil saya lompat-lompat blog dan forum ibu-ibu mengandung. NeuroGain PB ni Dietary Supplement yang sesuai diambil oleh wanita mengandung dan yang menyusukan anak. Macam mana ghupa dia? […]

Weight Gain

958 Views
Ini bukan iklan Weight Gain -produk tambah berat badan jenama Appeton tu yer. Bukan. Ni saya nak ceghita pasal saya yg gaining weight secara tidak beragak-agak time mengandung nih. Masa memula saya mengandung, berat saya adalah dibawah paras normal. Nak bagi senang sebut: Underweight. So dapatlah saya sticker kaler hijau kat buku pink saya. And […]

Bleeding

725 Views
Bleeding semasa pregnancy adalah benda yang tidak boleh diambil ringan. Bleeding tu apa? Bleeding tu adalah keluar cairan darah  dari vagina yer..bukan bleeding sebab tangan kena pisau or bleeding sebab digigit/dicakar kucing. Bukan begitu yer. .Ingat yer..istilah bleeding during pregnancy maksudnya keluar cairan darah dari vagina (macam darah period) time mengandung. Kalau kuar cairan lain […]

Kaki ku mula bengkak

1006 Views
Masa kandungan saya 21 or 22 minggu, kaki saya mula bengkak terutamanya kawasan pergelangan kaki. Time tu dah rasa pelik sangat. Eh..baru 5 bulan kaki dah bengkak. Bukankah dah dekat bersalin nanti baru start bengkak kaki. Ni apsal dah bengkak2 lak kaki aku nih. Time ni saya cakap sorang-sorang dalam bilik mandi sebab saya perasan kaki […]

I’m back~~

721 Views
Kini saya kembali..back to blogging world. Hampir setahun saya tidak berblogging. And this is my 4th blog. Asyik tukar blog jer keja kau kan.. hubungan sy dan blog adalah on-off relationship. Tiap kali rasa nak berblog, saya create blog baru. Bila dah bosan, tinggal macam tu jer. Owh..keji keji.. 😛 Latest saya berblog adalah tahun […]