Barut baby

1172 Views
Barut bayi penting lagi-lagi for newborn baby. Kenapa penting? Untuk mengelakkan perut baby masuk angin/kembung perut. Ada sesetengah ibu yang pakaikan barut sampai ke dada baby so that dada baby tak sejuk. First time saya beli barut baby, time kakak bersalin dulu. Dia pantang kat umah mak, then dia kena bebel ngan mak sebab barut […]

Masalah angin ketika mengandung

32572 Views
Assalamualaikum.. Masalah angin ketika mengandung ni memang menguji stamina sungguh kan. Eh! ni bukan angin ribut atau angin moody tuh. Ni masalah angin dalam badan. Hui~~ sekali dia datang..menonggeng-nonggeng sakitnya. Before kawin dulu, saya memang ada masalah gastrik dan angin. Tapi tak kerap. Biasanya gastrik ni sakit perut kan, tapi, kadang-kadang angin gastrik ni akan berkumpul […]

Ayuh kita bersenam..Come on!

323 Views
Ayuh ibu-ibu yang mengandung, kita bersenam. Kat sini saya nak share video senanam ringkas yang saya jumpa kat youtube. Duration senaman ni lebiy kurang 30 minit. Senaman dia ringkas, dan tidak terlalu berat. Sesuai untuk ibu-ibu dalam trimester kedua – yang tengah sarat bawak perut. Masa mula-mula nak buat senaman ni, rasa sceptical lar jugak. […]

NeuroGain PB

8034 Views
Sejak mengandung ni, saya memang suka bloghopping and blogshopping juger. Tapi saya tak mo citer pasal shopping disini. Tu cerita lain. Saya nak cerita tentang NeuroGain PB – hasil saya lompat-lompat blog dan forum ibu-ibu mengandung. NeuroGain PB ni Dietary Supplement yang sesuai diambil oleh wanita mengandung dan yang menyusukan anak. Macam mana ghupa dia? […]

Weight Gain

899 Views
Ini bukan iklan Weight Gain -produk tambah berat badan jenama Appeton tu yer. Bukan. Ni saya nak ceghita pasal saya yg gaining weight secara tidak beragak-agak time mengandung nih. Masa memula saya mengandung, berat saya adalah dibawah paras normal. Nak bagi senang sebut: Underweight. So dapatlah saya sticker kaler hijau kat buku pink saya. And […]

Bleeding

653 Views
Bleeding semasa pregnancy adalah benda yang tidak boleh diambil ringan. Bleeding tu apa? Bleeding tu adalah keluar cairan darah  dari vagina yer..bukan bleeding sebab tangan kena pisau or bleeding sebab digigit/dicakar kucing. Bukan begitu yer. .Ingat yer..istilah bleeding during pregnancy maksudnya keluar cairan darah dari vagina (macam darah period) time mengandung. Kalau kuar cairan lain […]

Kaki ku mula bengkak

913 Views
Masa kandungan saya 21 or 22 minggu, kaki saya mula bengkak terutamanya kawasan pergelangan kaki. Time tu dah rasa pelik sangat. Eh..baru 5 bulan kaki dah bengkak. Bukankah dah dekat bersalin nanti baru start bengkak kaki. Ni apsal dah bengkak2 lak kaki aku nih. Time ni saya cakap sorang-sorang dalam bilik mandi sebab saya perasan kaki […]

I’m back~~

668 Views
Kini saya kembali..back to blogging world. Hampir setahun saya tidak berblogging. And this is my 4th blog. Asyik tukar blog jer keja kau kan.. hubungan sy dan blog adalah on-off relationship. Tiap kali rasa nak berblog, saya create blog baru. Bila dah bosan, tinggal macam tu jer. Owh..keji keji.. 😛 Latest saya berblog adalah tahun […]