Kembang di sana sini

445 Views
Fuh! lama tak update blog. Ngapain ya? Isk isk isk. Anyway, currently (8 months pregnant) not only my feet is swollen but my fingers too. Seriously, jari-jari tangan pun bengkak sampai tak leh nak genggam tangan kuat-kuat. Sakit!  Terutamanya lepas bangun tidur di pagi hari. Bangun pagi, dengan rambut panjang mengurai mengerbang macam cik ponti, […]

Maternity Shoot

1099 Views
Posing-posing time nak masuk 8 bulan mengandung ni memang penat..tapi berbaloi. Sebab ia akan jadi kenangan untuk saya, En Suami dan soon-to-be-born baby. Kalau orang lain, siap ada diari,  ada jurnal harian time mengandung.. tapi saya yang malas ni, takder. Menyesal pulak tak jot down every single moments and experience during my first pregnancy nih. […]

Baby & Kids Products Clearance Sale

506 Views
Kenapakah..kenapakah??? Last week saya balik rumah mak saya..tapi takder sale barang-barang baby. 5 hari saya dok lepak sajer-sajer kat rumah mak tataw nak pegi mana.. Bila saya dah balik umah sendiri..elok jer ada sale barang bayi yang sangat-sangat dekat dengan umah mak saya. 5 minit drive jer. Argh! Menci!  Takkan saya nak ajak En Suami […]

Shopping Online Murah!

787 Views
I’ve mentioned before yang saya suka blogshopping. Lagi-lagi sejak mengandung ni….uii..seronok betul tengok barang baby online. Comel-comel. Another reason: kat kawasan saya duduk ni tak banyak kedai yang jual barangan bayi, so have to shop online lah (ni alasan jer nih). Recently saya jumpa satu online shop yang jual barangan bayi yang agak murah dari […]

Nappy Liner

1487 Views
Whenever I talked to my sis on the phone, mesti dia akan tanya barang baby dah beli belum? And  everytime dia teringat apa-apa benda yang kena beli..she will give me a call. This afternoon pun sama. Today, dia kata jangan lupa beli nappy liner. My Sis: Jangan lupa beli nappy liner sekali. Saya: Aik..aku bukan […]

‘Nikmatnyer’~~

797 Views
Sangat ‘nikmat’ rasa itu.. waktu menaip ni pun, rasa ‘nikmat’ itu masih terasa. Kalau ikut experience lepas, 3 hari akan datang pun still rasa lagi nih. Huhuhu.. Apakah rasa ‘nikmat’ itu? ‘Nikmat’ disini adalah apabila disuntik dengan suntikan ATT atau dalam Bahasa Malaysia suntikan kancing gigi. Sakit wokei! This is my second shots.  Nasib baik […]

Emosi tau!

1111 Views
Emosi wanita mengandung ni kadang-kadang tak menentu. Benda-benda kecik dan remeh pun nak sentap. Sensitip. Lagi-lagi bila nak masuk third trimester ni, mood swing makin menjadi-jadi. Ini bukan salah ibu mengandung. Apatah lagi baby. Tapi mari kita salahkan hormon yang berubah-ubah. Yer..kita salahkan hormon. Faktor lain: badan makin berat = mudah letih = grumpy.  So, […]

Erm..mengidam ke ni?

671 Views
Tutti Frutti sedap kan..kan..kan.. [gulp] telan air liur jap. Serius, saya sangat teringin makan tutti frutti..tp tak sure ni dikategorikan mengidam ke tak? Sebab nyer..kalau tak makan tu, takder la sampai mimpi-mimpi, mengigau-ngigau, apatah lagi pagi petang siang malam terbayang-bayang. Makan tak kenyang-kenyang, mandi tak basah (er, mandi tak basah tu mcm mana ha?). Tidak. […]

Mandikan bayi

1383 Views
Assalamualaikum… Ewah..tajuk. Macam baby tu dah kuar dari perut jer kan. Ada 3 bulan lagi.. Dah ready ke?? Agagagaga. Since I am a first time mother, maka semua benda yang related to baby is new to me. So, sibuk lar cari tutorial apa-apa kaedah yang boleh dipraktikkan bila bayi dah lahir nanti. Salah satunya, cara […]

Stretch Mark Ketika Hamil

2661 Views
Assalamualaikum Ibu-ibu  yang baca ni, ada stretch mark tak? Ala, janganla malu malu nak mengaku. Sebabnya, stretch mark  ketika hamil terutamanya dibahagian perut  ni memang normal. Tapi, tak semestinya kita tak boleh cegah stretch mark ni tau. Oleh sebab saya sayangkan kulit perut saya, langkah-langkah pencegahan harus diambil. Bak kata omputih “Prevention is better than cure“. […]

Barut baby

1535 Views
Barut bayi penting lagi-lagi for newborn baby. Kenapa penting? Untuk mengelakkan perut baby masuk angin/kembung perut. Ada sesetengah ibu yang pakaikan barut sampai ke dada baby so that dada baby tak sejuk. First time saya beli barut baby, time kakak bersalin dulu. Dia pantang kat umah mak, then dia kena bebel ngan mak sebab barut […]

Masalah angin ketika mengandung

37457 Views
Assalamualaikum.. Masalah angin ketika mengandung ni memang menguji stamina sungguh kan. Eh! ni bukan angin ribut atau angin moody tuh. Ni masalah angin dalam badan. Hui~~ sekali dia datang..menonggeng-nonggeng sakitnya. Before kawin dulu, saya memang ada masalah gastrik dan angin. Tapi tak kerap. Biasanya gastrik ni sakit perut kan, tapi, kadang-kadang angin gastrik ni akan berkumpul […]